Det var för drygt ett år sedan som den röd-grön-rosa majoriteten i Stockholms stad införde rätt till heltidsvistelse i förskolan för äldre syskon med föräldraledig förälder. Tidigare fanns begränsningen 30 timmar i veckan.
Stora problem på förskolorna
Liberalerna i Stockholms stad menar att förslaget riskerar att leda till större barngrupper och en tuffare arbetsmiljö för de anställda i förskolorna. De vill att staden ska återgå till 30 timmar per vecka.
– Vi ser att personaltätheten minskar och att väldigt många förskollärare slår larm om att det är stora problem på våra förskolor. Då kan det inte vara som allra mest prioriterat att barn till föräldrar som faktiskt är hemma kan vara till och med längre än 40 timmar i förskolan per vecka, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.
Vill utveckla förskolan
Karin Wanngård (S), socialdemokratiskt finansborgarråd, betonar att förskolan sätter en grund både pedagogiskt och socialt för vuxenlivet.
– Vi vet att förskolorna har väldigt stora kompensatoriska fördelar för barnen. Då är det en förutsättning att barnen får behålla sin heltidsplats. Det här handlar om att jag vill utveckla förskolan. Vi ska inte minimera och välja bort barn – det går före skattesänkningar, säger Wanngård (S).
Inte mer resurser
I en första utvärdering av reformen konstaterar staden att nästan ett barn (0,8) per barngrupp som tidigare bara hade rätt till 30 timmar i veckan gått upp till heltid.
– Man blir mer sliten, vi har ju inte fått mer resurser, säger Ulrika Bergelin, förskolechef på Birkagården.
Birkagården har just nu åtta barn som har småsyskon som är hemma med en förälder. Av dessa är endast ett barn på förskolan på deltid, resten är där på heltid.
Ulrika Bergelin förklarar att situationen på förskolan skulle vara lugnare om de barn som kan gå hem tidigare på eftermiddagen också gjorde det. Nu är det så gott som fulltalig barngrupp fram till stängning.
– Jag är inte positiv till heltidsreformen. Det här känns mer som ett beslut för föräldrarna som väljare än för barnens skull.
Stimulerad i förskolan
Föräldern Mikael är däremot positivt inställd till heltidsreformen.
– Den tycker jag är bra, naturligtvis, eftersom jag har två barn. Det är ett ganska tufft jobb att vara hemma med två barn.
Vad betyder det för storasyster att kunna gå heltid i förskolan?
– Jag tror hon blir mer stimulerad genom att vara med sina klasskamrater än att vara hemma med mig och en ettåring.