Labrador retrievern Brutus badar i snön. Foto: TT / AP Photo/ David Duprey

Här är stockholmarens bästa vän

Uppdaterad
Publicerad

Är du stockholmare? Ja, då är det stor chans att du också är hundägare, för Stockholm stad är nämligen den hundtätaste kommunen i hela länet.

I Stockholm syns de överallt; i joggingspåret, i tunnelbanan, på jobbet, i staden såväl som i skogen. Det handlar såklart om hundar och det finns hela 36 584 stycken i staden. Det visar den senaste statistiken från hundregistret.

Näst flest fyrfota vänner finns det i Norrtälje, nämligen 8 480 stycken. På en tredjeplats kommer Haninge kommun med sina 6 417 hundar. En annan kommun där intresset för människans bästa vän också är stort är Södertälje där antalet individer uppgår till 5 173.

Inte poppis i Vaxholm

Desto färre finns det i grannkommunen Salem, bara 1 137 stycken. Men allra lägst antal vovvar bor det i Vaxholm, bara 828 stycken. Totalt i Stockholms län finns 122 050 hundar registrerade.

Många schäfrar i Södertälje och Salem

När det gäller raser så är labrador retriever solklart den populäraste rasen i Stockholm, här spatserar hela 1 649 stycken. I Södertälje och Salem är favoriten dock gemensam, här är det schäfrar som dominerar.

Namnet Molly ohotad etta

Tilltalsnamnet Molly är, bland hundar, ohotad etta ända sedan 2006, och är fortfarande det vanligaste hundnamnet totalt sett i hundregistret. Att ett namn behåller sin popularitet kan bero på olika saker menar Hans Rosenberg som är Svenska Kennelklubben.

– Vi blir påverkade av omgivningen. Förr tog man ofta namn från serier och sagoberättelser. I dag kan det vara barn i omgivningen eller grannar som inspirerar. Huvudsaken är att namnet är lätt och kort att ropa, säger Hans Rosenberg som är Svenska Kennelklubben.

Sveriges vanligaste hundnamn 2017

1. Molly

2. Bella

3. Charlie

4. Ludde

5. Wilma

6. Sigge

7. Bamse

8. Doris

9. Sally

10. Alice

Statistik: Hundregistret 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.