För precis tre år sedan slogs en kriminalvårdare ihjäl på häktet i Huddinge. Mördaren dömdes till livstids fängelse. Men det rättsliga efterspelet är långt ifrån över. Tre tidigare chefer är åtalade för arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död. Först drygt tre år efter händelsen, i december, inleds ytterligare en rättegång.
– Det ska inte behöva ta så här lång tid. Den här typen av utredningar måste effektiviseras och rationaliseras. Vi måste bli bättre, säger Filippo Bassini.
Utredare ska fredas
Bristande resurser hos polisen är en vanlig anledning till att utredningarna bromsas, enligt Mats Palm, chefsåklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål (Rema). Duktiga polisutredare rycks för högre prioriterade ärenden som brott mot barn och ungdomar, våldsbrott och kvinnofridsbrott. Arbetsmiljöbrotten hamnar på vänt.
– Utredarna måste fredas, utan att det går ut över andra brott, säger Filippo Bassini.
Ett sätt att få till den ekvationen är att inrätta specialenheter där polisutredarna enbart jobbar med arbetsmiljöbrott. Filippo Bassini är chef över sådan enhet i Stockholm. Den är ny och än så länge den enda i sitt slag.
Tanken är att störningarna i utredarnas arbete ska bli färre, tidstappet mindre och utredarna duktigare när de får specialisera sig. Arbetssättet ska spridas till de sex andra regionerna när den nya polisorganisationen sjösätts i januari. Vid det laget hoppas Bassini att hans enhet ska ha utvecklat metoderna för hur man jobbar mest effektivt.
Fortsatt svårutredda
Men fler specialenheter innebär inte att arbetsmiljöbrott plötsligt kommer att bli snabbutredda, enligt Mats Palm. Brotten utmärker sig som komplicerade. Vem bar ansvaret för att en tekniskt avancerad maskin inte var säker utan kunde skada en anställd? Vems var ansvaret att gällande säkerhetsrutiner inte följdes?
Eller, som i fallet med mordet vid häktet i Huddinge: vems eller vilkas fel var det att kriminalvårdaren var ensam och obeväpnad med en man som klassats som farlig och som vid alla förflyttningar skulle åtföljas av två anställda? Rättegången väntas ta omkring 20 dagar och domen kommer att dröja.
– Det här är inga uppsåtliga brott utan oaktsamhetsbrott. Det gäller att hitta vem i verksamheten som varit straffbart oaktsam, säger Mats Palm.
Bevisen blir inte lika hårda. Åtalen ogillas i högre grad av rätten jämfört mot många andra typer av mål.
– Det innebär att våra utredningar måste vara extra noggranna, säger Palm.