”Dödsolyckan kunde kanske ha stoppats”

Uppdaterad
Publicerad

Dödsolyckan vid byggarbetsplatsen i Värtahamnen kunde kanske ha förhindrats. En liknande olycka, men då utan dödlig utgång, skedde med samma underentreprenör i Växjö för två månader sen. Men företaget valde att mörka händelsen. Det menar fackförbundet Byggnads.

Under tisdagen dog två byggarbetare och en skadades svårt, när byggmaterial som vägde flera ton rasade över arbetarna vid Fortums bygge vid Värtaverket.  Arbetarna som dog jobbade för den österikiska underentreprenörern Andritz, ett företag utan svenska kollektvavtal. Enligt uppgifter till fackförbundet Byggnads inträffade en liknande olycka i Växjö, under ett kraftvärmeverksbygge.

– För cirka två månader sedan har vi fått rapporter om att en i princip likadan olycka har skett på den här arbetsplatsen i Växjö. Man har haft en enorm tur att det inte blev några personskador eller att någon omkom, säger Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads i Småland.

Dödsolycka vid byggarbetsplats

30 rapporter om olyckshändelser

Enligt Fackförbundet har Andritz skrivit en tillbudsrapport om händelsen, men utan att skicka in den till Arbetsmiljöverket. Byggnads menar även att det ska finnas över 30 rapporter om olycksh​ändelser i samband med bygget i Växjö, som Andritz ska ha mörkat.

– Det är allt i från det här lyftet till ett flertal andra kranlyft som man har tappat, som företaget inte rapporterat, säger Morgon Nyberg.

Dödsolyckan kunde ha stoppats

Om Arbetsmiljöverket fått kännedom om byggolyckan i Växjö, så hade dom ha tillsatt en utredning och dödsolyckan i Stockholm kanske aldrig behövt hända, menar Byggnads.

– Jag är inte förvånad över det som hände vid Värtaverket, eftersom vi haft kännedom om olyckan i Växjö i ett par månader. Man kan fråga sig om vi gjorde rätt med att inte berätta fören nu, men när dödsolyckan skedde fanns det ingen anledning att hålla på någonting, berättar Morgan Nyberg.

”En röktrumma på tre ton har brustit”

Andritz vd Mikael Forslund säger först till ABC att han inte har någon kännedom om olyckorna. Men några timmar senare skickar vd:n ett e-postmeddelande där han skriver att man tappat en rökgastrumma på tre ton. Då ingen person stod i närheten när trumman föll anser Andritz att det inte att det var en olycka. 

Incidenten har inte rapporterats till polisen

Händelsen som enligt byggentreprenören ska ha skett i mars, har inte inrapporterats till polisen. Men Byggnads menar alltså att en större olycka skedde, som förstörde delar av en fastighet, skedde för två månader sen och inte i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid byggarbetsplats

Mer i ämnet