HPV (humant papillom virus) är nästan uteslutande den bakomliggande orsaken till livmoderhalscancer. Cellprovtagning hjälper till att upptäcka om man har viruset.
Tidigare kunde man bara ta ett cellprov vid ett besök hos en barnmorska eller en gynekolog men det ändrades under pandemin när självprovtagningskit skickades ut.
Nu konstateras ett ökat deltagande i alla åldrar – men främst bland kvinnor som inte inte gått på cellprovtagning trots att de fått kallelse minst fyra gånger. Där har det deltagandet dubblerats från 12 till 24 procent.
– Självprovtagning är väldigt enkelt, flexibelt och lika säkert som provtagning hos barnmorska, säger Nathalie Roos.
”Känner sig osäkra”
SVT har tidigare rapporterat om att få kvinnor i socioekonomiskt utsatta områden lämnar in ett cellprov. I nuläget finns det ingen statistik på om självprovtagning har ökat deltagandet i dessa områden. Men enligt Rinkeby barnmorskemottagning så har självprovtagningen varit svår för vissa att begripa.
– Vi får ibland kvinnor som kommer med testet i handen och inte vet hur de ska göra. De frågar om vi kan hjälpa till och självklart så gör vi det. En del känner sig osäkra över om de har gjort rätt och vill har mer av en fysisk utbildning, säger Samira Vakili, enhetschef för barnmorskemottagningarna i Järva.
Gynekologisk cellprovtagning
• Vid gynekologisk cellprovtagning tas ett cellprov från livmodertappen.
• Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer.
• Alla kvinnor som är mellan 23 och 64 år får en kallelse till cellprovtagning.
• Material för självprovtagning får du om du är mellan 26 och 64 år och vid din senaste provtagning inte hade HPV eller cellförändringar, detta gäller endast i Region Stockholm Gotland.