Vattenskotrar på sjön förknippas ofta med hög fart och irritation på grund av höga ljudnivåer. Samtidigt är vattenskotrar stöldbegärliga, statistik som SVT tagit del av visar att 55 stals i Stockholms län 2012, en ökning med 68 procent jämfört med året innan.
– Vi misstänker att anledningen till att de har ökat är att tjuvarna kommit på hur man omidentifierar dem. Det är dessutom rätt enkelt och omsätter rätt stora pengar, säger Johan Skogsfeldt vid sjöpolisen.
Stor stöldgömma i södra Stockholm
I vintras avslöjade polisen en stor gömma med vattenskotrar i södra Stockholm, en person misstänks för grovt häleri och åtal väcks inom kort. Klaus Bergmanns skoter som varit borta i knappt två år hittades i gömman.
– Det som hänt är att den fått en ny identitet och att skotern hamnade på den vita marknaden och var såld igen, säger Klaus Bergmann
ABC: Vad krävs det av en vanlig köpare för att veta att man köper en säker vattenskoter?
– I och med att de omidentiferas med skrovnummer så krävs det, för att vara helt säker att man inte köper stulet, att man tar kontakt med en generalagent eller en återförsäljare som kan kontrollera datan i vattenskotern, säger Johan Skogsfeldt vid sjöpolisen.