• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En man utomhus som pratar i en mikrofon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så förbereder sig arrangörerna av Stockholm Marathon inför det varma vädret. Hör verksamhetschef David Fridell. Foto: SVT/Håkan Claesson

Efter Göteborgsvarvet: Värmen väntas hålla i sig även under Stockholm Marathon

Uppdaterad
Publicerad

Efter tragedin på Göteborgsvarvet förra helgen där en man dog och flera löpare fick uppsöka sjukvård är det till helgen dags för nästa långlopp.

Stockholm Marathon är dubbla distansen mot Göteborgsvarvet – samtidigt väntas värmen hålla i sig.

På lördag går Stockholm Marathon av stapeln. Över 22 000 löpare väntas då springa det 42 kilometer långa loppet.

Förra helgen dog en ung man efter att han kollapsat under Göteborgsvarvet. Vädret var ovanligt varmt och ett 20-tal löpare fick uppsöka sjukvård med värmerelaterade skador.

Till helgen visar prognoserna att det kan bli lika varmt som förra helgen, runt 25 grader.

– Även om det finns en chans att lite skurar i veckan lindrar temperaturen något, säger SVT:s meteorolog Ebba Mårtensson.

Samtidigt ska löparna springa en dubbla distansen mot Göteborgsvarvet.

Läkare: Majoriteten av kollapser sker efter målgång

Hampus Lüning, läkare och tidigare tävlingsläkare för Göteborgsvarvet, menar att det är viktigt att det finns en möjlighet att mobilisera sjukvårdsresurser för att ett lopp ska kunna genomföras på ett säkert sätt.

– Den absoluta majoriteten av skador och kollapser sker egentligen efter målgång. Man ser även att det är efter två tredjedelar av bansträckningar som de flesta skador och kollapser uppstår, säger han och fortsätter:

– Det gäller att ha en beredskap för den stora massan men även för den lilla andelen som har otur av att drabbas av till exempel ett hjärtstopp. Då är det möjligheterna till snabb hjärt- och lungräddning och till snabb defibrillering som är det viktigaste faktorerna.

David Fridell, verksamhetschef för Marathongruppen, menar att de är förberedda om värmen slår till.

– Vi har redan nu dimensionerat upp sjukvården mycket och sett till att vi har mer sjukvårdspersonal längs med banan, säger han och fortsätter:

– Om det skulle bli varmare än vad det ser ut i prognoserna kommer vi sätta in mer kapacitet vid vätskestationerna och ha fler duschar längs banan för att svalka av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.