Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nya rödgröna styret var tidigare kritiskt till en stadsdelssammanslagning. Hör mer i videon ovan. Foto: SVT

Efter maktskiftet i Stockholms stad – två stadsdelar blir en i Järva

Uppdaterad
Publicerad

Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta slås nu samman till en och samma stadsdel. Men det rödgröna styret – som nu vill genomföra detta – var under sin tid i opposition kritiskt till förslaget.

Efter att det blev klart att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tar över styret av Stockholms stad, går det nya kommunstyret ut med att 13 stadsdelar blir elva. Det innebär att två olika stadsdelssammanslagningar väntar, en där Östermalm tillsammans med Norrmalm och city slås samman. Och en där Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta blir en och samma stadsdel.

Stadsdelssammanslagningarna grundar sig i ett förslag från Moderaterna i Stockholms stad som 2018 ville se att de dåvarande 14 stadsdelarna skulle bli till fyra. Ett förslag som bland annat socialdemokrater i nämnderna i både Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta var kritiska mot.

– Det här betyder att vi kommer att få mer resurser och de boende här kommer att tjäna på detta, säger Rashid Mohammed (V), tillträdande nämndordförande i Spånga-Tensta.

Hör mer om vad stadsdelssammanslagningen i Järva innebär i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.