I januari skedde det uppmärksammade ingripandet i Kista galleria där en 12-årig pojke omhändertogs. Foto: TT/privat

Efter ingripandet i Kista galleria – 12-åringens mamma träffade Securitas

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen genomförde Afrosvenskarnas Riksförbund en manifestation utanför Securitas kontor i Stockholm och deltog i ett möte med vaktbolagets ledning tillsammans med delar av den 12-årige pojkens familj. De menar att vakternas agerande hade med rasism att göra.

Nantale Kitali från Afrosvenskarnas Riksförbund var med på mötet med Securitas ledning, där även pojkens mamma och systrar deltog.

– Det blev ett låst läge. Familjen hade väntat sig någon form av ursäkt och kanske också ett erkännande om att Securitas använt övervåld, men någon ursäkt kom aldrig, säger Nantale Kitali.

Nantale Kitali, Afrosvenskarnas Riksförbund. Foto: Nantale Kitali

Securitas vd Joachim Källsholm är nöjd med mötet även om det inte rådde samsyn kring alla frågor.

– Securitas är en samhällsaktör och för oss är det viktigt att lyssna på den kritik som riktas åt vårt håll och ta oss tid att bemöta den, säger Joachim Källsholm.

Krav på förändrade arbetsmetoder

I en tidigare mejlväxling har Afrosvenskarnas Riksförbund framfört krav på att Securitas ska erkänna och be om ursäkt för att bolagets vakter använt mer våld mot barnen i Kista centrum än vad situationen krävde, att familjen ska få någon slags kompensation och att bolaget ska se till att liknande händelser inte inträffar igen.

– Det är viktigt för mig att förklara vårt agerande för de berörda, även när vi formellt har gjort rätt. Trots att vi har olika uppfattningar om händelsen, så har det varit värdefullt för mig att ta del av deras beskrivning av rasism och särbehandling, säger Joachim Källsholm.

Joachim Källsholm, vd Securitas. Foto: TT

Mamman fick komma till tals

Även om pojkens familj var besviken över att de inte fick någon ursäkt idag tyckte de ändå att det var skönt att få berätta sin version av det som hänt, säger Nantale Kitali.

– Securitas vd poängterade att bolaget aktivt tar ställning mot rasism och kränkande särbehandling och att många vakter möter mycket våld i sin vardag. Men vi tryckte på att man måste behandla barn annorlunda. Den här killen väger 32 kilo och man kan inte jobba på samma sätt som man gör mot en större person. Vi ifrågasätter Securitas arbetsmetoder, säger Nantale Kitali.

På onsdagen manifesterade Marie Cham, Patrick Konde och Nyamusi Nyambok mot Securitasvakternas ingripande i Kista. Foto: Nantale Kitali, Afrosvenskarnas Riksförbund.

Varför har ni valt att engagera er i det här fallet?

– Vi ser att hatbrottsstatistiken mot afrosvenskar och svarta personer i Sverige har ökat och ligger högst bland alla minoritetsgrupper. Samtalstonen i samhället har också hårdnat. Politiker pratar om att det ska bli hårdare tag i förorterna, mer kameraövervakning och ordningsvakter ska sättas in i stället för att satsa på relationsbyggande arbete. Därför måste vi agera när något sådant här händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

12-åring greps av ordningsvakter

Mer i ämnet