porträttbild på Katrin Behdjou Arshi, chef stadsutveckling Fastighetsägarna Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Granängsringen i Tyresö, som pekas ut som ett område som kan bli tryggare – eftersom här finns en öppen drogscen enligt polisen. Foto: Simon Lundvall/SVT

Efter våldsvågen – så kan 37 bostadsområden i Stockholms län bli tryggare

Publicerad

Den senaste tidens våldsvåg har satt fokus på hur bostadsområden i Stockholms län kan bli tryggare. Ett sätt för fastighetsägare att bidra till ökad trygghet är att peka ut särskilda områden, där fastighetsägare, näringsliv och föreningsliv jobbar med konkreta åtgärder.

– Det kan till exempel handla om att bidra med feriejobb eller aktiviteter till ungdomar i det lokala bostadsområdet, säger Katrin Behdjou Arshi, stadsutvecklingschef på Fastighetsägarna i Stockholm.

Det kallas för Bids, Business Improvement District, och är en organisationsform för samarbete mellan fastighetsägare, näringsliv och föreningsliv i frågor om trygghet och att jobba brottsförebyggande.

Det kan handla om åtgärder som att öka renhållningen, platssamverkan, stärkt skalskydd och att skapa nya mötesplatser för de boende.

Kostnaden för fastighetsägaren uppgår, enligt Katrin Behdjou Arshi, på mellan en halv och 1,5 miljoner kronor om minst tre fastighetsägare ingår i samarbetet.

Fler områden aktuella

Idag finns 13 olika Bids-områden i Stockholmsregionen och sex till är under etablering.

Fastighetsägarna Stockholm har genomfört en analys som visar på potential för nya Bids i 37 områden i Stockholmsregionen, fördelat på 17 kommuner. Några områden som pekas ut som högintressanta är bland annat Älvsjö-Solberga i Stockholm, Ronna-Geneta i Södertälje och Granängsringen-Nyboda i Tyresö.

– Målet med samverkan är att parterna genom att bidra till en god samhällsutveckling samtidigt öka affärsnyttan för alla parter, både fastighetsägare, boende och det lokala näringslivet, på så sätt vinner alla och området blir trevligare att vara i, säger Katrin Behdjou Arshi.

Regeringen utreder fastighetsägarnas ansvar för boendemiljö

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har initierat en utredning om det bör vara obligatoriskt, eller som nu frivilligt, för fastighetsägare att bidra till att stärka trygghet, attraktivitet och det lokala näringslivet. Utredningen ska presenteras i januari 2025.

Områden som har Bids

Haninge: Jordbro

Huddinge: Flemingsberg/Visättra/Skogås/Vårberg

Järfälla: Jakobsberg

Sigtuna: Märsta, Valsta

Upplands-Bro: Centralorten Bro

Upplands Väsby: Centrala Upplands Väsby

Stockholm: Husby/Rinkeby/Tensta/Akalla, Hässelby/Vällingby, Rågsved, Bredäng/Sätra,/Skärholmen/Vårberg

Sollentuna: Tureberg

Solna: Hagalund

Källa: Fastighetsägarna

Högintressanta områden där Bids kan skapas

Botkyrka: Hallunda-Norsborg och Alby

Stockholm: Hagsätra, Älvsjö-Solberga och Fruängen

Södertälje: Ronna-Geneta, Hovsjö och Fornhöjden

Sigtuna: Norrbacka

Sollentuna: Edsberg

Tyresö: Granängsringen-Nyboda

Nacka: Fisksätra

Upplands Väsby: Smedby

Källa: Fastighetsägarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.