Ellinor berättar om svårigheterna att försöka hjälpa när man själv inte är anhörig. Foto: SVT

Ellinors granne låg död i veckor – sekretessregler hindrade henne att hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

Efter att grannen hade varit med om en otäck fallolycka försökte Ellinor ta reda på vad som hade hänt. Så småningom fick hon reda på att mannen hade skickats hem från sjukhuset, bara dagar efter fallet, och därefter -legat död i veckor.

– Det kändes så onödigt, säger Ellinor.

Mannen hade bott ensam i sin lägenhet i söderort sedan en lång tid tillbaka. Han var ogift och hade inga barn, vilket gjorde att grannen Ellinor försökte ha lite extra koll på honom.

Efter en svår fallolycka i oktober undrade Ellinor och de andra grannarna vad som hade blivit av honom.

– Vi mejlade till polisen, ringde till sjukhuset och bostadsrättsföreningen, men de kunde inte ge uppgifter eftersom vi inte hade personnummer, säger Ellinor.

GDPR hindrar hjälpsamma grannar

Till slut fick Ellinor tag på mannens personnummer på egen hand. Då fick hon höra från sjukhuset att mannen skrivits ut från sjukhuset bara två dagar efter fallolyckan – alltså flera veckor tidigare. Och dött kort därefter.

– Det var nog inte tanken när man lagstiftade om GDPR att det skulle sätta stopp för grannsämja och rent bondförnuft, säger Ellinor.

Äldreborgarrådet: ”Kommunen kan bli bättre”

Stockholm stads äldreborgarråd Erik Slottner (KD) reagerar starkt på uppgiften att dessa äldre dött i ensamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.