En delad bild med två sektioner: Till vänster står en person i sportig klädsel med en guldmedalj i händerna. Till höger syns en närbild av en person i en hjälm, skidglasögon och en tight dräkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om det blir lite vingligt i luften så kan det bli lite läskigt ibland”. Häng med Elvin och kompisen Lucas Jidell till backen i Sollentuna. Foto: Privat/SVT

Elvin, 11, svensk mästare i backhoppning

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hölls sommar-SM i backhoppning och för 11-årige Elvin Svanberg blev lyckan total när han tog hem guldet bland ungdomarna.

– Ibland blir man lite chockad över hur mycket man kan, säger han till Lilla Sportspegeln.

Tävlingen hölls i Örnsköldsvik och i senior-SM, där Elvin alltså tävlade mot vuxna, hamnade han på femte plats. Men i ungdoms-SM, som tävlande får delta i tills året de fyller 16 år, blev det alltså guld.

Följ med till Väsjöbacken i Sollentuna där Elvin tränar två gånger i veckan och hör mer om kärleken till backhoppning.

Skidsporten med lägst antal skador

Trots att man flyger långt, åker snabbt och det kan se lite läskigt så visar statistik från Svenska skidförbundet att backhoppning är den skidsport med lägst antal skador senaste 15 åren.

– Det är inte en så jättefarlig sport även fast det kanske ser ut som det, säger Elvin Svanberg.

Se hela Lilla Sportspegelns inslag här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.