Den 26 september sköts en älgko i Stora Vika i närheten av Nynäshamn. Kvar lämnades en älgkalv.
Kenneth Kronberg, jakt- och viltansvarig på Stockholmspolisen, tog beslutet om att skjuta älgkon men inte kalven.
– Vi ansåg att den var gammal nog att kunna överleva och vi skjuter inte djur i onödan, säger han.
Komplicerat med flytt
Det är många regler och förordningar som styr hur, när och om man får ha vilda djur i hägn. De som har jakträtten där älgen befinner sig måste godkänna att djuret tas om hand. Polisen måste godkänna att det får fångas in, annars blir det jaktbrott. Sedan måste parken i Småland få godkänt av länsstyrelsen att ha ett vilt djur hos sig.
Kenneth Kronberg håller med de boende som tycker att det blir ett moment 22 kring olika tillstånd.
– Processen tar tid och situationen är jätteovanlig, vi har inte rutiner för detta. Vi måste veta att parken får ta emot innan vi godkänner att den fångas in.
Polisen: kalven kan skjutas under jaktsäsongen
Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Kronobergs län, har haft hand om ärendet.
– Det finns inget moment 22 alls. Om inte polisen fångar in eller bistår till att fånga in älgkalven så kan länsstyrelsen inte bevilja för då har det skett olagligt. Det skulle vara jaktbrott och då tar det direkt stopp i ansökan, säger han.
Om de boende som engagerat sig får ett ja för att fånga in älgkalven från polisen kan parken ansöka om att ta emot den igen i ett nytt ärende. Men Magnus Lundmark menar att det ändå inte är självklart vad det blir för utfall.
Polisen tycker att älgklaven kan skjutas under jaktsäsongen, istället för en älgkalv som bor i skogen. Totalt får tio kalvar i området skjutas under perioden.