Foto: TT

Ett fall av mässling på Södersjukhusets barnakut

Uppdaterad
Publicerad

En person smittad av mässling har besökt barnakuten på Södersjukhuset i Stockholm den 6 och 7 juli. Personen har också besökt två öppenvårdsmottagningar. Smittskydd Stockholm gör nu en rutinmässig smittspårning.

– Det innebär att personal från vården ringer upp personer som befunnit sig i samma väntrum som den mässlingssmittade. Förutom att kontakta personerna per telefon skickas också brev till berörda, säger Maria Rotzén Östlund, stf smittskyddsläkare i Stockholm.

De erbjuds behandling som till exempel vaccination eller immunglobulin, skriver Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Mässling är en mycket smittsam sjukdom, men de flesta svenskar är vaccinerade. Det gör att sjukdomen är ovanlig i Sverige, men vanligare utomlands.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Viruset kan orsaka allvarlig sjukdom och komplikationer som till exempel lung- och hjärninflammation.

Mässling är en luftburen smitta men smittar bara personer som inte haft mässling eller de som inte är vaccinerade.

Fakta om mässling och vaccination

1. De som har haft mässlingen har ett livslångt skydd

2. De flesta i Sverige har ett livslångt skydd mot mässling antingen erhållet via vaccination eller genomgången sjukdomen

3. Barn vaccineras mot mässling genom barnvaccinationsprogrammet

4. Vuxna som behöver komplettera sitt skydd vänder sig till sin vårdcentral eller vaccinationsmottagning

5. Den som är osäker på ditt skydd mot mässling kan rådgöra med sin vårdcentral eller en vaccinationsmottagning

6. 1177 Vårdguiden ger råd om mässling och vaccination på telefonnummer 1177 eller på 1177.se

Källa: Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.