Det var först i vuxen ålder som Eva Edberg förstod att hon var deprimerad och att mycket berodde på hennes uppväxt. Nu i efterhand kan hon blicka tillbaka och känna att varken hon eller familjehemmet hon bodde i fick det stöd de behövde – från socialtjänsten.
– De kom hem till oss ungefär en gång per år, säger Eva Edberg.
Främst var det bristen på kommunikation och ovissheten som hon tyckte var jobbig. Att inte ha en fast punkt gjorde att hon mådde dåligt, både fysiskt och psykisgt.
Nätverk av familjehem
Camilla Ydeklev arbetar med att rekrytera familjehem åt Stockholms stad. Hon medger att socialtjänsten, än idag, skulle behöva öka stödet till familjehemmet. Därför har Stockholms stad inlett ett nytt projekt – mentorfamiljer.
– Vi har påbörjat ett projekt där vi tittar på hur vi kan få erfarna familjehem att stötta nyare familjehem. Det handlar om att bygga upp ett nätverk, säger Camilla Ydeklev.
Så fungerar Mentorsfamiljerna
Projektet ska vara ett stöd till stadsdelarna, vilket stärker barnets trygghet i familjen. Under 2020 ska två mentorfamiljer rekryteras. Mentorfamiljernas uppgift blir att stärka, stötta och vara en avlastning för de befintliga familjehemmen. Varje mentorfamilj kommer att stötta ca 8-10 familjehem.