Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Adam Ihse/TT

Experten: Detta gäller när barn misstänks för brott

Uppdaterad
Publicerad

Antalet polisanmälningar i Stockholm där den misstänkte är under 15 år har ökat de senaste åren. Nu pågår en utredning av det nuvarande regelverket kring barn som begår brott – för att stärka brottsoffrets rättigheter.

– Regelverket idag är utformat till stor del som skydd för det misstänkta barnet, säger Amanda Lublin, doktorand vid Stockholms universitet.

Under 2022 anmäldes närmare 5 000 brott i region Stockholm där den misstänkte var under 15 år, enligt statistik som SVT begärt ut. Det kan jämföras med 2021, då motsvarande siffra var drygt 4 300.

Brottsofferperspektivet

Men när barn under 15 år begår brott ser rättsprocessen annorlunda ut än för en vuxen.

– Det är för att barn är mindre mogna, mer känsliga för sanktioner och har ett sämre konsekvenstänk, förklarar Amanda Lublin som forskar på ämnet vid Juridiska institutionen på SU.

Kritiska röster menar att brottsofferperspektivet glöms bort när förövaren är ett barn, och regeringen har tillsatt en utredning av regelverket.

Hör mer i klippet.

Brottsmisstänkta under 15 år

  • Under 2022 anmäldes 4 937 brott i region Stockholm där den misstänkte var under 15 år.
  • Barn under 15 år kan inte ställas till ansvar för brott. De redovisas inte heller i statistiken över misstänkta personer och kan inte dömas till straff.
  • Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. När utredningen är klar kan sociala myndigheter fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser.
  • En domstol kan dock pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det rör sig om mycket allvarliga brott. En bevistalan får bara ske om det begärs av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare.
  • Vid bevistalan tar domstolen ställning till om barnet har begått brottet eller inte, men någon påföljd utdöms inte.

Källa: Polisen, Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.