Här en bild från ett beslag gjort i Tyskland för några år sedan. Arkivbild. Foto: Stephanie Pilick/AP/TT

Experten svarar: Farligt sätt att nå bättre sex

Publicerad

33-åringen ska ha sålt kristalliserat metamfetamin som av hans kunder användes för starkare sexupplevelser. Det kallas kemsex, och har blivit vanligare i Sverige.

Men vad är kemsex egentligen och vilka risker finns? Socionomen Emil Briones Ahlén vid RFSL Stockholm svarar på detta.

Vad är kemsex?

– Det är ett sexualiserat bruk av droger, och ofta en kombination av olika droger under samma session, eller fest. Ofta pratas det som att kemsex är något nytt, men droger har ju förekommit i bögcommunityt i decennier, sedan har vi sett att det skett en förändring. Dels i vilka droger man tar, dels i hur man tar dem. Det vi också ser är en normalisering i vissa kretsar, och en ökad synlighet i exempelvis appar eller pornografi, säger Emil Briones Ahlén som också är rådgivare vid Sveriges första samtalsmottagning för personer med erfarenhet av kemsex.

Varför vill man ta droger i samband med sex?

– De droger vi oftast pratar om i kemsex-sammanhang är GHB/GBL och metamfetamin och det är droger som höjer libidot, man blir mer kåt och mer euforisk. Det beskrivs ofta som väldigt bra sex, och då kan det också bli väldigt knepigt att gå tillbaka till sex utan droger om man liksom har haft det bästa sex man haft, medan andra klarar av det utan problem.

Inom vilka grupper förekommer kemsex?

– Det finns såklart inom alla grupper, men framför allt hos män som har sex med män. Det är också det som är mest studerat. Min bild är att det finns i alla åldrar, oavsett socioekonomisk bakgrund. På mottagningen pratar vi väldigt lite om droger, och mycket om bakgrundsfaktorer. Det kan handla om kroppsbild. Man kanske inte har haft sex på 40 år med lampan tänd, sedan upptäcker man kemsex och plötsligt kan man ha sex utan att behöva tänka på sin kropp. Det kan också handla om åldrande, ensamhet, självkänsla och vilja till intimitet.

Vilka är riskerna med kemsex?

– Först och främst är det överdoser, framför allt när det gäller GHB och GBL för där är skillnaden så liten mellan önskad dos och överdos. Det finns också en risk för övergrepp. En del av projektet bakom samtalsmottagningen handlar också om att vi utbildar klubbar och barer i överdoshantering och hjärt-lungräddning, så att det ska sprida sig i communityt. Ett av våra budskap är att alltid ringa ambulans men vi vet att det finns en rädsla att göra det för att polisen kan dyka upp.

– Sedan kan kemsex vara ett sätt att hantera en psykisk ohälsa, att man tar droger för att man mår dåligt. Men det kan också generera psykisk ohälsa, så det kan vara knepigt att veta vad som är vad. Det finns också en stark koppling mellan användandet av metamfetamin och kondomlöst sex, vilket såklart kan leda till överföring av könssjukdomar och hiv.

Fakta: Kemsex-mottagningen

I september förra året öppnade RFSL Stockholm landets första samtalsmottagning för personer som har funderingar eller problem kring kemsex (eller chemsex som det också ibland stavas). Det handlar om ett ettårigt projekt, där man också utbildar vårdpersonal i kemsex-frågor.

På mottagningen utgår man från klientens önskan och vilja – det kan handla om att man behöver stöd för att kunna ta en paus, sluta, minska sin användning eller göra det säkrare. Mottagningen kan också hjälpa till med att lotsa den som behöver och vill det vidare in i vården.

Källa: Emil Briones Ahlén, RFSL Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.