– Det som hänt får inte göra oss skrämda och rädda. Vi måste ta tag i vardagen, säger Ing-Margret Lackne.
Måndagmorgnar brukar innebära stor trängsel i kollektivtrafiken. Bara vid T-centralen stiger upp mot 250.000 resenärer på tunnelbana, pendeltåg och bussar en genomsnittlig vardag.
– Under morgonrusningen har vi extra trygghetsvärdar och väktare på plats ute i trafiken, framför allt i city. Därefter ska vi utvärdera om vi ska extra personal på plats även under måndagseftermiddagen och resten av veckan, säger Henrik Palmér som är presstalesperson på SL.
Extrainsatta poliser
Även polisen har satt in extra resurser för att öka känslan av trygghet i Stockholm.
– Vi har extra personal utsatt på de ställen det rör sig mycket människor, till exempel på torg och knutpunkter för kollektivtrafiken, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.
Finns det någon anledning till oro?
– Man ska ha respekt för dem som känner sig oroliga. Men både polisen och de bolag som kör kollektivtrafiken anser att läget är så lugnt att allt kan köras som vanligt, säger Kjell Lindgren.
”Vi måste leva vidare”
Även om det finns resenärer som är oroliga för att ge sig ut i trängseln, finns det också de som bestämt sig för att fredagens terrordåd inte ska stoppa dem från att åka kollektivt.
– Man måste tänka positivt. Vi måste leva vidare. Vi kan inte fastna i att tänka ”hemskt” hela tiden, säger Petronella Hellenborn.