Nadine vill ha samma möjligheter som alla andra att välja gymnasium. Foto: SVT

Få gymnasiealternativ för funktionsnedsatta

Publicerad

Snart är det dags för landets niondeklassare att söka till gymnasiet. Det finns hundratals skolor med olika inriktningar att välja på men för den som har någon form av funktionsnedsättning finns bara tre skolor att välja mellan när man söker på Stockholms stads hemsida.

Nadine Hultman Carlsson är 14 år och snart är det dags för henne att söka till gymnasiet. För henne är det ett viktigt val och helst vill hon gå på en skola med estetisk inriktning. Men när hon och andra ungdomar söker bland nästan 100 skolor på Stockholms stads hemsida dyker endast tre upp som uppfyller kraven på tillgänglighet och till exempel har hiss.

– Jag tycker att det är dåligt. Vi ska ha samma möjlighet som alla andra till ett enkelt gymnasieval, säger Nadine Hultman Carlsson.

Fel på sökfunktionen

Peter Lyth som är tillförordnad gymnasiedirektör menar att alla skolor tar emot elever med funktionshinder och att det är själva sökfunktionen på stadens hemsida som visar fel information.

Peter Lyth Foto: SVT

– Det är klart att det inte är bra att det ser ut på det viset och vi kommer naturligtvis se till att ändra på det, säger Peter Lyth.

Varför har man den här tjänsten med sökfunktioner om den inte fungerar?

– Eftersom vi tar de här frågorna på allvar så var det tänkt att vi skulle vara tydligare men så ser det tyvärr inte ut.

Skolans skyldighet

– Vilket gymnasium du kommer in på avgör ju din framtid och din möjlighet att söka jobb. Det är inte en fristående pusselbit från resten av ditt liv och därför tycker jag att det är väldigt viktigt att alla ska få välja den gymnasieskola man vill ha. Det är en skyldighet för skolan att anpassa den för alla, säger Nadine Hultman Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.