Färjevåldtäkt kan bli fall för HD

Uppdaterad
Publicerad

I Tingsrätten dömdes tre män i 30-årsåldern till fängelse för våldtäkt. Hovrätten friade två av dem. Men riksåklagaren väljer nu att överklaga eftersom man vill reda ut vad som är en ”särskilt utsatt situation”.

I februari 2015 utsattes en ung kvinna för en våldtäkt på kryssningsbåten Cinderella mellan Stockholm och Mariehamn. Sedan dess har fallet stått under utredning och det visade sig vara en komplicerad historia för rätten att döma i.

LÄS MER: Två frias för våldtäkt på Ålandsfärja

Till en början fällde tingsrätten tre män i 30-årsåldern för våldtäkten men när fallet gick vidare till hovrätten friades två av dem och den tredje fick fängelse i två år och fyra månader. Han dömdes också till att betala ett skadestånd till offret.

Oenig hovrätt

Två av totalt fem ledamöter i hovrätten var skiljaktiga och ville tvärtemot hur domen föll döma samtliga tre män för våldtäkten. Ett av hovrättsråden som SVT pratade med var Camilla Larsson.

– Det här är otroligt svårbedömda mål. Vi anser att kvinnans berättelse är trovärdig men de tilltalade har lämnat olika uppgifter och det är för rörigt för att kunna döma de två som nu friats, sa hon i juni.

Riksåklagaren överklagar

På onsdagen kom beskedet att fallet överklagas i ännu en instans – till Högsta domstolen, det skriver aftonbladet.se.

– Det behövs ett klargörande om vad som är en särskilt utsatt situation, säger My Hedström som är byråchef vid Riksåklagaren till tidningen.

Bakgrunden till uttalandet är att hovrätten ansåg att man inte kunnat klargöra om flickan befunnit sig i en så kallad ”särskilt utsatt situation”. Ett begrepp som funnits i lagstiftningen sedan 2013 men flera gånger tagits upp för debatt.

Inom kort kommer besked om huruvida Högsta domstolen kommer att ta upp fallet eller inte.

Överklagade annan våldtäkt

Tidigare i veckan överklagade riksåklagaren ett annat våldtäktsfall till Högsta domstolen. Där tog man upp de övergrepp som begåtts på festivaler. ”Enligt min uppfattning är det mycket angeläget att rättsväsendet ser allvarligt på denna typ av övergrepp,” skrev Riksåklagaren i överklagan då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.