Foto: Claudio Bresciani/TT

Färre men längre läkarbesök

Publicerad

Sjuksköterskebesöken på vårdcentralerna har blivit fler, medan läkarbesöken blivit färre sedan en ny ersättningsmodell infördes för vårdcentralerna.

Vårdcentraler och husläkarmottagningar får ersättning från landstinget för varje läkarbesök som görs, men i januari förra året ändrades reglerna. Ersättningen för varje besök sänktes och istället höjdes ersättningen som vårdcentralerna får för varje patient som listat sig där.

Det betyder att det inte lönar sig lika mycket för en mottagning att ha så många besök som möjligt. Tanken var att det nya systemet skulle gynna vårdcentraler med många äldre patienter och patienter med stora eller komplexa behov.

– Vi ville att husläkarna skulle få mer tid för patienterna med störst vårdbehov, och att fler patienter med enklare besvär skulle få snabbare hjälp av sjuksköterskor, och det är dit vi är på väg, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Färre läkarbesök

Effekterna av den nya modellen har gett resultat, menar politikerna på landstinget.

– Förra året minskade antalet läkarbesök med 6 procent, medan sjuksköterskebesöken ökade med cirka 10 procent. Detta visar att sjuksköterskorna kunnat ta ett större ansvar för patienter som behöver vård, men som inte behöver träffa en läkare, säger sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M).

De minskade läkarbesöken kan jämföras med att mellan 2008 och 2015 ökade läkarbesöken med 23 procent.

Man konstaterar att det är stor variation mellan olika vårdcentraler. Fyra av fem vårdcentraler har också börjat med äldremottagning och varannan har startat astma/KOL-mottagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.