På Södertälje Science Park arbetar man med nya metoder för att få fram hållbara produkter och produktion. Foto: SVT

Fler innovationer ska komma från Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om smarta städer och hållbara transporter, med hjälp av 50 miljoner hoppas man få fram nya innovationer hos små och medelstora Stockholmsföretag.

– Vi har en bubblande startup-scen i Stockholm, och flera stora företag, sedan har vi skiktet där emellan. Och det handlar om hur man ska få dem att växa och bli nästa storföretag, säger Ivar Björkman, verksamhetsansvarig på Openlab.

I ett projekt som startar i januari vill man nu få mindre företag i Stockholm att växa. Projektet har fått finansiering av Europeiska regionalfonden och bakom initiativet står Openlab, Kista Science City och Södertälje Science Park. Hela tanken är att få fram produkter och tjänster inom bland annat hållbara transporter och smarta städer.

Nya innovationer ska testas

Pengarna går till tre test- och demomiljöer, där små- och medelstora företag ska kunna testa sina innovationer.

– I Kista har de den senaste tekniken för digitala lösningar, där företag kan testa nya tjänster och produkter. I Södertälje jobbar man mer med hållbara produkter och produktionsflöden, säger Ivar Björkman.

– För Södertäljes mindre företag ser vi direkt en fördel att öka samarbetet med Kista för att knyta till oss digital kunskap. Redan idag är Södertälje en stark bas för hållbar produktion och Openlab med sin design thinking-kompetens kommer att bli mycket värdefull för att utveckla nya produkter och tjänster, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Testmiljöerna, eller testbäddar som det också kallas, är fysiska miljöer man byggt upp där produkter och tjänster kan testas. Ett exempel är ett verklighetslabb för äldreboende där nya produkter testas.

Stockholm ska ligga i framkant

– Vi jobbar nu på hur vi kan få in mindre företag att bidra till samhällsutvecklingen, vi arbetar med praktiska frågor som hur de kan arbeta med innovationer och hur de ska få ut dem på marknaden, säger Ivar Björkman.

– Med de nya testmiljöerna vill vi få de mindre företagen att komma in på marknaden. I förlängningen handlar det om att främja exporten och att vi vill få Stockholm att ligga i framkant.

Tre testmiljöer

Bakom projektet Frontrunners för stustainable innovation står Openlab, Urban ICT Arena-Kista Science City och Södertälje Science Park.

Bakom Openlab står flera offentliga aktörer i Stockholms län, som Stockholms stad, landstinget, länsstyrelsen KTH, KI, Södertörns högskola och Stockholms universitet. De beskriver sig som ett kretaivt center med mål att göra Stockholmsregionen till globalt center för samhällsinnovation.

Urban ICT Arena- Kista Science city är en öppen testbädd och plats för samverka i Kista där man utvecklar och testar smarta lösningar för en hållbar och uppkopplad stad. Med testbädd menas en miljö där idéer, innovationer och prototyper kan testas och utvecklas.

Bakom Södertälje Science Park står Södertälje kommun, KTH, Scania, AstraZeneca och Acturum. Det är en plats där man tänkt sig att forskning och industri ska mötas med fokus på att ta fram nya metoder för att skapa en hållbar produktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.