När Norrtälje kommun beslutade att stänga landsbygdsskolor lät protesterna inte vänta på sig.
En kampanj drogs igång för att folkomrösta om småskolornas existens, och gensvaret var stort. 7.040 namnunderskrifter med krav på en folkomröstning lämnades in till politikerna.
Nu kommer beskedet, det blir en folkomröstning.
Glada men trötta
– Vi är jätteglada och nöjda, det är en delseger, men vi är också lite trötta efter att ha kämpat för det här så länge. Nu tar vi snart nya tag, för det gäller att få folk att gå och rösta, säger Denise Toresson.
Hon har barn på Björkö-Arholma skola och startade kampanjen tillsammans med sin man.
Men trots att det blir folkomröstning fortsätter man med nedläggningen av skolorna enligt tidigare beslut.
En kommunal folkomröstning är alltid rådgivande och Norrtälje kommun konstaterar att resultatet är bara ett underlag för framtida beslut. Det innebär att bara för att man ska ha en folkomröstning stoppas inte tidigare beslut.
-Det blir politiskt vacuum, jag önskar att de tagit förnutet till fånga och inväntat resultatet, säger Denise Toresson.
”Jag känner mig jättehoppfull”
Denise Toresson tror ändå folkomröstningen är viktig. Hon menar att det hela inte är en skolfråga, utan en samhällsutvecklingsfråga, att skolorna behövs för bygden.
– Det är så många som skrev på och efter att vi lämnade in namnunderskrifterna har tio företagarföreningar också skrivit att de vill häva beslutet. Det är så många som är emot, så de borde stoppa nedläggningen och vänta och se.
Men även om nedläggningsbeslutet fortfarande gäller är Denise Toresson mycket nöjd idag.
– Jag känner mig jättehoppfull och är otroligt glad och tacksam för alla som ställt upp den här tiden.
Folkomröstningen i Norrtälje
I juni 2016 beslutade Norrtälje kommun att stänga de tre landsbygdsskolorna Rånäs skola, Herräng skola och Björkö-Arholma skola. Man ska också lägga ner högstadierna på Grindskolan, Lommarskolan och Rådmansö skola. Närtuna och Singö skola stängdes redan förra året.
En namninsamling gjordes för att få till en folkomröstning. Om tio procent av de röstberättigade i en kommun begär en folkomröstning måste kommunfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. Men bara för att man lämnar in en namninsamling betyder inte det att det blir en folkomröstning.
Om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av, men under måndagens möte röstade fullmäktige för en folkomröstning om glesbygdsskolorna.
Den fråga som invånarna i kommunen ska ta ställning kommer att vara samma fråga som ställdes i samband med namninsamlingen:
Vill du att Norrtälje kommun ska behålla och utveckla alla glesbygdsskolor samt upprätta ett kommunalt glesbygdsprogram med helhetsperspektiv över kommunens samtliga områden?
Nu ska kommunen besluta om dag för omröstningen och hur den ska gå till. En kommunal folkomröstning är alltid rådgivande.