Denise Toresson: ”Vi vill absolut inte att vår skola läggs ner” Foto: Danielle Langert/SVT

Folkomröstning ska rädda landsbygdsskolor

Uppdaterad
Publicerad

Tre skolor riskeras att läggas ner i Norrtälje. –Vi hoppas verkligen att politikerna nu lyssnar och att det blir en folkomröstning, säger Denise Toresson.

Protesterna lät inte vänta på sig när kommunfullmäktige i Norrtälje kommun beslutade att stänga de tre landsbygdsskolorna Rånäs skola, Herräng skola och Björkö-Arholma skola.

– Det här är inget lätt beslut att ta. Vi förstår mycket väl den oro som alla berörda föräldrar, elever och lärare känner, sa Olle Jansson (S), ordförande i barn- och skolnämnden, till SVT Nyheter Stockholm i maj.

Skolnedläggningen i Norrtälje kommun

Denise Toresson har barn på Björkö-Arholma skola. Tillsammans med sin man startade hon en kampanj för folkomröstning om småskolornas existens. 4800 underskrifter krävdes för att få till en folkomröstning, men insamlingen gick mycket bättre än så.

– Det var inte svårt att få ihop många namn och vi hoppas verkligen att politikerna nu lyssnar och att det blir en folkomröstning, säger hon när SVT Nyheter Stockholm träffar henne med pappersbunten.

Under måndagen lämnades 1438 pappersark, med totalt 7040 underskrifter över till kommunalråden i Norrtälje.

”Negativt att det hela tiden pågår en debatt”

Kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S) tog emot namninsamlingen och hon är inte förvånad över att så många skrivit under.

– Jag vet att det här är en fråga som väcker väldigt stort engagemang i vår kommun. Just att vi ska ha en levande landsbygd, då har skolan blivit en symbol i det arbetet, säger hon.

Varför beslutade ni att lägga ner de här skolorna?

– Det berodde på att i några av skolorna var väldigt lågt elevantal. Vi har trott att det är negativt att det hela tiden pågår en debatt om att skolorna inte är hållbara och att de riskerar att försvinna. Vi har velat att satsa på att ha långsiktigt hållbara skolenheter runt om i hela kommunen.

Kämpar för skolans överlevnad

Denise Toresson och hennes familj bor i skärgården, på Väddö och hon menar att skolan är viktig för hela området.

– Vi vill absolut inte att vår skola läggs ner, vi vill att den ska vara kvar så det kan vara en attraktiv del av kommunen att bo i, säger Denise.

Varför är det viktigt att skolan är kvar?

– Om den tas bort så kommer inte några familjer vilja flytta ut och bosätta sig fast därute och vi vill att hela vår kommun ska kunna leva, både som landsbygdskommun men också som skärgårdskommun som det faktiskt är, säger Denise Toresson.

Överväger att lämna kommunen

En av anledningarna till att skolorna föreslås stänga är att de mindre skolorna kostar mer per elev än andra skolor i kommunen. Men trots att så många skrev under så är det inte klart om det blir en folkomröstning enligt Ulrika Falk(S).

–Jag ska inte föregå det.  Nu ska vi bereda det här ärendet mycket varsamt och titta på fördelar och nackdelar, för att fortsätta dialogen på hur vi ska lyckas med att ha bra en skolro i hela kommunen.

Men Denise Toresson hoppas på en folkomröstning.

– Vi har pratat om att lämna Norrtälje kommun om skolan läggs ner, berättar hon.

Förutom de tre nämnda skolorna ska man också lägga ner högstadierna på Grindskolan, Lommarskolan och Rådmansö skola. Närtuna och Singö skola stängdes redan förra året.

Kommunal folkomröstning

Om tio procent av de röstberättigade i en kommun begär en folkomröstning måste kommunfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. Men bara för att man lämnar in en namninsamling betyder inte det att det blir en folkomröstning.

Om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

källa: Riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningen i Norrtälje kommun

Mer i ämnet