Bildkollage: Föräldrarna Mårten och Astri som blir intervjuade och en bild på ett fackeltåg en vinterkväll i Danderyd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när barn och föräldrar demonstrerade utanför Djursholms slott i samband med kommunstyrelsens möte i höstas. Foto: Pia Heick/SVT/Privat

Föräldrar i protest mot skolneddragning i Danderyd – utredning görs om

Publicerad

500 skolbänkar står tomma i Danderyd. Skolutredningen, som gjordes förra året, möttes av protester och fackeltåg. Nu utreder kommunen frågan om grundskolornas framtid igen – den här gången tillsammans med föräldrarna.

Mårten Skogö har barn på Vasaskolan och sitter som representant i referensgruppen för vårdnadshavare. Han är positiv till kommunens omtag av skolutredningen, samtidigt som han ser problem med lokalkostnaderna.

– Vi har en hyra som följt inflationen medan skolpengen kraftigt halkat efter och det blir en utmaning, säger han.

Tidigare utredning möttes av protester – görs om

– Nu finns en insyn, säger Astri von Arbin Ahlander, som har barn på Ekebyskolan och deltog i fackeltåget mot skolneddragningarna i höstas.

Det finns en stor fråga som den nya utredningen ska ge svar på.

– Hur kan vi möta vikande elevunderlag på bästa möjliga sett? säger Johannes Pålsson, som är ny på sin post som bildningsdirektör i Danderyd.

Kommunen har haft tre dialogmöten med referensgruppen, men än är det ett tag kvar tills något resultat ska publiceras. Först den 17 juni ska utredningen vara klar och presenteras för politikerna. Men det finns ännu inget datum för när ett slutgiltigt beslut om skolans struktur ska fattas.

Skolutredningen är en känslig fråga i kommunen. Målet är att resultatet ska kommuniceras bättre den här gången, även om inte alla håller med om det som utredningen kommer fram till.

– Man förstår underlaget som besluten tagits på och det är viktigt, säger Johannes Pålsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.