En grupp demonstranter håller upp skyltar med budskap om att stoppa nedskärningar inom skolan, med texter som ”Är inte vår skolgång viktig längre?” och ”Vi behöver våra skolor”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karolina Wägerth är en av de oroliga föräldrar som tagit sig till kommunhuset i Österåker för att demonstrera mot planerna på att lägga ner skolorna. Foto: Tomas Blideman/SVT

Föräldrar protesterar mot skolnedläggning i Österåker

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen samlades oroliga föräldrar för att protestera mot skolpolitiken i Österåker.

– Vi och våra barn känner oss respektlöst behandlade. Vi är förbannade och oroliga för våra barns framtid, säger en av arrangörerna Karolina Wägerth.

Österåkerföräldrarnas upprördhet startade i början av januari när Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna presenterade ett förslag om att lägga ner delar av skolorna i Roslags-Kulla, Ljusterö och Röllingby.

– Vi är starkt kritiska till hur ärendet hanterats. Tjänsteutlåtandet är undermåligt på gränsen till subjektivt och barnperspektivet lyser med sin frånvaro, säger Karolina Wägerth.

– Jag förstår föräldrarnas ilska men det handlar om att kunna driva skolor med bra kvalitet, säger Hampe Klein (M) som är ordförande i utbildningsnämnden i Österåker.

Samtidigt har styret velat få Internationella engelska skolan att etablera sig i kommunen, trots att prognoserna visat på ett sjunkande elevunderlag.

– Hur kan det komma som en överraskning att våra kommunala skolor plötsligt saknar ca 470 elever hösten 2024, samtidigt som Internationella engelska skolan tog emot ca 450 elever?, säger Karolina Wägerth.

Resväg på två timmar – enkel väg

En nedläggning av skolan på Ljusterö och de närliggande öarna skulle innebära en resväg på två timmar, enkel väg, för många av barnen, med både färja och buss. Förslaget mötte stora protester och drogs tillbaka efter att Centerpartiet backade.

– Jag tycker det är olyckligt att vi tappade majoriteten för förslaget efter att vi informerat personal och vårdnadshavare. Jag förstår att det skapar mycket oro, säger Hampe Klein (M).

Nu ska förslaget arbetas om men föräldrarna är fortfarande oroliga.

– Vi tolkar det som att den nedmontering som först presenterades är starten på en komplett nedläggning av dessa skolor. Det skulle det göra det väldigt svårt för oss att leva och bo här, säger Karolina Wägerth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.