De hårda reglerna mot drönarfotografering kan bli lättare än befarat. Foto: TT

Förbud mot drönarfotografering kan få undantag

Uppdaterad
Publicerad

Förbudet mot drönarfotografering kan bli något lättare än befarat. Enligt Datainspektionen kan organisationer som Missing People få undantag.

– Det är jättepositivt för vår verksamhet, säger organisationens verksamhetsledare Jörgen Olsson.

Datainspektionen har nu kommit med nya riktlinjer till landets länstyrelser för att tydliggöra hur de ska bedömma ansökningarna om kameraövervakning. Enligt de nya riktlinjerna kan organisationer som Missing People få undantag för kameraövervakning med drönare.

– Kameraövervakningslagen är restriktiv när det gäller möjligheten att använda kameraövervakning, men det finns syften och villkor som kan göra det lättare att använda drönare, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen.

Undantag kan även komma att gälla för forskning, inspektion av skog, jordbruk och för kontroll av byggnader och dokumentering av landskap.

Tidigare klagomål

SVT Stockholm har tidigare berättat om en dom som Högsta förvaltningsdomstolen fattat, där drönare, utsedda med kameror, ska innefattas av kameraövervakningslagen, och då har de som velat flyga en drönare med kamera behövt tillstånd för att få flyga i områden dit allmänheten har tillträde.

Detta upprörde bland annat organisationen Missing People, som använder sig av kameraförsedda drönare i sitt arbete när de letar efter försvunna personer.

De nya riktlinjerna välkomnas av Jörgen Olsson, verksamhetsledare för Missing People Stockholm.

– Det är jätteglädjande att de öppnar upp för den här möjligheten, då det ibland står det mellan liv och död. Tillstånden verkar såpass generella att det ser ut som att vi kan få ett permanent tillstånd. Det är jättepositivt för vår verksamhet, säger Jörgen Olsson till SVT Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.