Fördubblat antal elever på Kungsholmenskola väcker protester

Uppdaterad
Publicerad

Fridhemsskolan på Kungsholmen renoveras och byggs ut för nästan dubbelt så många elever, men skolgården byggs inte ut i samma takt. Nu måste skolan noggrant schemalägga rasterna så att alla inte har rast samtidigt, för då får de inte plats.

Ett nätverk på Kungsholmen har samlat in drygt 400 namnunderskrifter för att protestera mot planerna på att utöka elevantalet på Fridhemsskolan. Skolan som har 520 elever idag kommer att kunna inrymma 950 elever när grundskolan står färdigrenoverad 2017.

-Jag är djupt oroad då de ska gå som små barn i en skola med närmare 1000 elever. Det är inte stora barn som går i åttan-nian, säger Patricia Toledano som har barn som kommer att gå på skolan när den är färdigrenoverad.

Föräldrarna protesterar mot fler elever på mindre skolgård

Den kommande uppfräschningen- och renoveringen av skolan ställer sig de allra flesta föräldrar bakom men det är det ökade elevantalet och den mer begränsade ytan på skolgården som väcker ilska.

-Skolgården kommer att vara lika stor, det kommer att vara betydligt mindre yta för varje elev, säger föräldern Henrik Jönsson och fortsätter:

-Idag är den runt sex kvadratmeter/elevoch den kommer att bli runt 3,6 kvadratmeter och det är jätteliten yta.

-Ytan för skolgården utökas ju men den utökas inte i den takt som vi utökar antal elever, så det är helt sant men det här resonemanget bygger ju naturligtvis på att alla elever skulle vara ute och ha rast samtidigt och så kommer det inte att bli, säger skolborgarrådet, folkpartisten Lotta Edholm.

ABC: Men hur går det ihop, går det verkligen att fixa med schemat?

– Absolut, man får schemalägga rasterna på ett annorlunda sätt än vad man gör idag, säger Lotta Edholm.

Stockholms stad har inga riktlinjer för ytan på skolgårdar

Politiskt finns det en bred majoritet för att klubba igenom beslutet senare den här månaden. Enligt Skolinspektionen finns det inte ens ngt inget krav på att det ska finnas en skolgård.

-Vi har inga riktlinjer för yta, däremot är det ju så att vi har riktlinjer för hur en skolgård bör vara utformad. Den skolgård som nu kommer att byggas på den här skolan är ju ungefär i paritet i storlek med de skolgårdar vi idag har i andra skolor i innerstan, säger Lotta Edholm, folkpartistiskt skoborgarråd.

-Jag frågade min 8-åriga dotter vad hon tycker om skolgården och hon sa:

-Hon tycker det är för många och hon önskar en större skolgård framöver, säger föräldern Henrik Jönsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.