Föreningens tillgångar säljs ut billigt

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för bostadsrättsföreningen i Ringen på Södermalm har tecknat avtal som innebär att man säljer ut sina tillgångar till rena reapriset. För föreningen handlar det om hundratals miljoner som istället hamnar i kassakistan hos riskkapitalister.

I förra veckan riktades allmänhetens blickar mot bostadsrättsföreningen Rektangeln 21 vid Skanstull på Söder när föreningen under ett stormigt möte beslöt att försöka köpa 25 procent av köpcentrumet Ringen.

Fler omstridda affärer

Affären hade drivits på av föreningens styrelse. Nu visar det sig att styrelsen gjort fler omstridda affärer.

-Jag tycker att det är en förskräcklig hantering av de människor som bor här. På ett informationsmöte sa jag att jag tycker att man ska lära sig gå innan man börjar springa. Det finns ingen anledning att stressa iväg på det här sättet, säger Lena Lennerup som äger en av föreningens 288 bostadsrätter.

Investerare tar vinsten

Föreningen äger också 100 hyreslägenheter i huset. Styrelsen har ingått ett avtal med företaget Bricks som har fått rätten att renovera lägenheterna. När sedan hyresgästen flyttar ut har företaget rätten att sälja lägenheten på öppna marknaden och ta den största delen av vinsten.

Bricks ägs i sin tur av det nystartade företaget Ecoland. Ecoland har skickat ut ett erbjudande till privata investerare. I erbjudandet finns avtalet om bostadsrättsföreningen Rektangelns hyresrätter med som en affärside.

Ingen sparbössa

Enligt bolaget så är den sannolika vinsten mellan 80 och 150 miljoner kronor inom fem år. Pengar som går till Ecolands investerare och inte till bostadsrättsföreningen.

-När en hyresrätt blir tom är det för det mesta så att föreningen upplåter den för att få in mer medlemmar och få in mer pengar. De pengarna använder man antingen till att investera i huset, göra reparationer eller betala av på lånen och få en bättre boendeekonomi den vägen. Här har föreningen kastat bort sin sparbössa, säger Göran Olsson, vd på Sbc ekonomiska förening.

Men Gunnar Göranzon, ordförande för bostadsrättsföreningen Rektangeln 21, anser att det är en sparbössa som kostar pengar.

-Det kostar att ha hyresrätter. Hyresgästerna ska ha underhåll, vaktmästartjänster och räntorna på lånen ska betalas. Så det är en sparbössa som läcker pengar i så fall. Vi försöker istället ha en annan strategi genom att sänka våra driftskostnader och därmed inte behöva någon sparbössa framåt, säger han.

Hur bra deal är det för bostadsrättsägarna?

-Jag skulle säga att det är en katastrof. Man gör inte på det viset, säger Göran Olsson.

Dubbla stolar

Bakom företaget Ecoland som alltså äger Bricks som i sin tur skrivit avtalet med bostadsrättsföreningen står bland annat ett konsortium. I det konsortiet finns enligt Ecolands eget erbjudande en person som sitter i föreningens styrelse.

-Grundregel ett är att man aldrig ska utsätta sig för risken att bli misstänkliggjord, att man försöker gynna sina egna intressen. Jävsreglerna i svensk lagstiftning är stränga. Man kan inte sitta på två stolar, då är avtalen ogilitiga, säger Göran Olsson.

Han säger också att det första man som förening bör göra, om man tycker att det har gått rätt till, är att byta ut styrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.