– Vi tänder ljus tillsammans, och ett efter ett fördriver de mörkret. Sida vid sida besegrar vi hatet, sade statsminister Stefan Löfven i sitt tal på Raoul Wallenbergs torg, där ett stort antal människor samlats för att hedra Förintelsens offer.
Oroande utveckling
Till SVT Nyheter säger Stefan Löfven att han är mycket oroad av den senaste tidens utvekckling, där nazister åter marscherar på gatorna och hädar förintelsens offer och att överlevarna åter börjat känna fruktan.
– Men vi ska öka resurserna i skolor och föreningsliv för att vi ska kunna lära oss mer och komma ihåg det fruktansvärda som hände och se till att det aldrig någonsin ska ske igen.
Statsministern berättar också att regeringen planerar för en ny konferens om förintelsens offer år 2020.
Minnet av befrielsen
Den 27 januari 1945 befriades de personer som fanns kvar i förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Det datumet, den 27 januari, har också blivit en dag till minne av alla de miljontals judar och andra grupper som föll offer för Nazitysklands regim.
Runtom i Sverige och världen genomförs en rad manifestationer och ceremonier. I Stockholm högtidlighålls dagen på Raoul Wallenbergs torg klockan 17 med bland annat Piotr Zettinger, överlevande från Förintelsen, statsminister Stefan Löfven (S), kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), och Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors.
En timme senare genomförs även minnesceremonier i Stora synagogan och S:t Jacobs kyrka.
För att se hur Förintelsen uppmärksammas i din kommun, se levandehistoria.se
TV: Fasorna från Förintelsen har gett Hédi Fried en inre oro – se dokumentären på SVT Play
Förintelsen
Förintelsen är det svenska namnet på de tyska nazisternas folkmord på omkring sex miljoner judar, som ägde rum under andra världskriget. På engelska kallas det Holocaust, som betyder brännoffer. På hebreiska kallas det Shoah, som betyder katastrof.
Över hälften av de judar som dog under Förintelsen gasades ihjäl.
Även romer, homosexuella och andra grupper dödades i koncentrationslägren.
Källa: Forum för levande historia