Överläkare och docent Olof Stephansson Foto: Privat/TT

Förlossningsskador minskar kraftigt i länet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms län står för högst andel bristningsskador i landet. Men ny statistik visar att trenden kan vara på väg att brytas, andelen kvinnor som drabbas av allvarliga bristningsskador har minskat kraftigt.

– Min gissning är att vi kommer att fortsätta minska, säger överläkaren Olof Stephansson.

Allvarliga bristningar vid en förlossning innebär ofta stora besvär i vardagen för kvinnan. Stockholms län har i jämförelse med riket högre andel allvarliga förlossningsskador, men nu visar statistik från Graviditetsregistret att andelen minskar.

År 2014 låg andelen förlossningsskador på 4,8 procent, år 2017 hade siffran sjunkit till 3,9 procent. Nu visar preliminär statistik för årets första sex månader att andelen har gått ner ytterligare – till 3,1 procent.

Förlossningskrisen i Stockholms län

35 procents minskning

– Det motsvarar en nedgång på hela 35 procent sedan 2014, säger Olof Stephansson, registerhållare för Graviditetsregistret och docent och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Är trenden där Stockholm toppar listan över förlossningsskador på väg att brytas?

– Ja det tror jag, Stockholm kommer att närma sig övriga landet. Det kommer ta tid, men vi har kommit igång på allvar.

Stängning av förlossningsavdelningar skapade oro

Sedan några år tillbaka har Stockholm läns samtliga sjukhus haft ett ökat fokus på just frågan om förlossningsskador. Dessutom startades en utbildningssatsning under 2017 där samtliga barnmorskor och läkare deltar.

Vad är anledningen till att Stockholm har haft så hög andel förlossningsskador?

– Stockholm har haft en tuff period med ansträngt läge i förlossningsvården. BB Sophia och Södra BB stängde, det skapade en oro hos gravida att inte får plats. Det har bidragit till att det har varit svårt att ägna sig åt kvalitetsarbete, säger Olof Stephansson.

Förstföderskor drabbas fortfarande i större utsträckning än omföderskor. Men minskningen sker enligt Olof Stephansson både hos båda.

– Trots ansträngt läge så kan vi visa upp bättre resultat. Det är en stor eloge till medarbetarna. Förhoppningsvis kan patienterna känna sig tryggare med det.

Fyra typer av bristningar:

Första gradens bristning: Skada på hud och slemhinna. Cirka 80 procent av förstföderskor får ytliga bristningar i slidans och underlivets hud och läker oftast väl.

Andra gradens bristning: Skada på perineala muskler (mellangården) men inte ändtarmsmuskeln. Dessa bristningar omfattar huden, bindehinnor och eller perineala muskler/muskelfästen och behöver sys.

Tredje gradens bristning: Skada på den yttre och ibland den inre ändtarmsmuskeln (mellangården och ändtarmens slutarmuskler).

Fjärde gradens bristning: Skada på ändtarmsmusklerna (analsfinktrar) och väggen i ändtarmskanalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet