Störningarna på tunnelbanans blå linje fortsätter och tågen går endast var 20:e minut. Arkivbild. Foto: Ali Lorestani / TT

Fortsatta störningar i Stockholms tunnelbana

Uppdaterad
Publicerad

Läget för tunnelbanetrafiken på blå linjen har blivit bättre under onsdagen. Sedan i förmiddags går 12 tåg i 10-minuterstrafik. Det motsvarar normal trafik när det inte är rusning, enligt SL.

De ersättningsbussar som sattes in tidigare under onsdagen har dragit tillbaka. Istället rullar nu tågen, men i rusningstid kommer det inte bli lika tätt som vanligt.

– Tågen kommer att gå med 10-minuterstrafik även i högtrafik, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

– I normala fall är det 17 tåg i trafik under rusning som körs med sju-minuterstrafik. Men nu blir det 12 tåg som kör var tionde minut.

Tågen har lånats in från gröna linjen vilket innebär att det även där kommer att bli färre avgångar än normalt i rusningstrafik.

Hjulskador

I tisdags upptäcktes hjulskador, som enligt SL, orsakats av två skadade växlar och samtliga 20 fullängdståg på blå linjen togs ur trafik. Växelfelen är åtgärdade men arbetet för en hållbar lösning fortsätter.

58 vagnar skadade

När trafiken kan återgå till normalläge är oklart, men det rör sig om mer än en vecka.

– Det är 58 fordon som fått skador på flera hjul. Hjulen ska svarvas runda och vagnar kommer att sättas in i trafik allt efter de blir klara, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Tjej med studentmössa utanför Rinkeby kiosk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur resenärer påverkades under tisdagen – efter att alla blå linjens vagnar togs ur trafik på grund av hjulskador. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.