Skolinspektionen kommer med hård kritik mot Al-Zahraa Akademi i Bagarmossen. Foto: TT

Friskola delade upp elever efter kön

Uppdaterad
Publicerad

Den muslimska friskolan Al-Zahraa Akademi i Bagarmossen får skarp kritik från Skolinspektionen, bland annat för att ha delat upp sina elever efter kön. Skolan kritiseras även för att ha hindrat personal från att slå larm när elever far illa hemma.

Stockholms fria var först med att berätta om myndighetens kritik, som grundar sig på ett tillsynsbesök från tidigare i år. I beslutet från i somras slår Skolinspektionen ner på en lång rad punkter och kräver att bristerna åtgärdas senast den 15 januari nästa år.

Könsuppdelad undervisning

Skolinspektionens utredning visade att skolan ”i betydande omfattning” och under en längre tid har undervisat eleverna i könsuppdelade grupper, något som strider mot läroplanens värdegrund. Bland annat separeras pojkar och flickor vid all undervisning i hem- och konsumentkunskap och idrott, och delvis i ämnena sex- och samlevnad och biologi.

Skolan har motiverat uppdelningen vid idrotten med att flickor i sjal inte ska behöva ta av sjalen inför pojkar, och vid hemkunskapen med att pojkarna ”inte skulle göra något alls” om flickor fanns med under lektionerna.

Stoppade orosanmälningar

Trots att skolpersonal är skyldiga att göra en anmälan till socialtjänsten om man misstänker att barn far illa hemma ska medarbetare ha hindrats från detta av skolledningen. Av intervjuer som Skolinspektionen gjort med personalen framkommer att tidigare medarbetare på skolan blivit uppsagda efter att ha gjort orosanmälningar.

I intervjuer med Skolinspektionen bestrider rektorn uppgifterna. Hon uppger att flera anmälningar gjordes under förra läsåret – men att skolan har en policy där rektorn alltid ska skriva under orosanmälningar för att hon ”önskar förebygga att enskilda medarbetare riskerar att utsättas för obehagliga reaktioner från vårdnadshavarnas sida”.

SVT Nyheter söker Al-Zahraaskolans rektor för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.