Norrmalmspolisen Ted Eriksson delar frustrationen över de många polisiära resurser som går åt till handräckningar. Foto: Frida Jareteg

Handräckningar åt psykiatrin tär på polisens resurser

Uppdaterad
Publicerad

Polisens primära uppgift är att bekämpa brottslighet och öka tryggheten i samhället. Samtidigt får patruller i yttre tjänst allt oftare agera chaufförer åt bland annat sjukvården eller socialtjänsten. Frustrationen över allt fler tidskrävande handräckningar inom poliskåren visar sig vara utbredd.

Psykiatrin kan i motiverade fall begära handräckning av polisen för transport till eller mellan vårdinrättningar. Mellan 2015 och 2019 ökade antalet polishandräckningar till sjukinrättningar med över 70 procent. Totalt transporterade polisen 3 488 patienter bara till psykakuten under 2019.

Polisen Ted: ”Vi blir en slaskhink”

Att polisens ska bistå tredje part är lagstadgat, men dessa ärenden ifrågasätts ibland inom poliskåren då det tar mycket tid från det primära uppdraget.

– Vi blir lite av en slaskhink. Så fort man misstänker att en patient är våldsam så kopplas polisen in. Personligen tycker jag det borde finnas någon funktion som ligger mellan polisen och sjukvården för att köra de här transporterna, säger polisen Ted Eriksson.

Polischefen: ”Vi har ett bra samarbete med psykiatrin”

Lena Byström är chef för polisens utvecklingscentrum i öst, som arbetar med att utveckla samarbetet mellan myndigheter i just handräckningsärenden. Hon delar inte Ted Erikssons bild av ett bristfälligt samarbete.

Vad är en handräckning?

En form av polisiär handräckning är när sjukvården begär hjälp av polisen med att föra en person till ett sjukhus för läkarbedömning. Det är i fall där läkaren bedömer att personen är en fara för sig själv eller sin omgivning som polisiära resurser sätts in för transport till eller mellan sjukvårdsinrättningar. Med sitt våldsmonopol har polisen befogenheter som inte sjukvården har gällande frihetsberövande och tvångsomhändertagande.

Polismyndigheten kan även själva besluta om ett akutomhändertagande av en person som då förs och överlämnas till sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.