• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Följ med antikvarien Ann-Charlotte Backlund upp till Blå hallens tak där en hisnande renovering pågår. Foto: Ann Sehlin / SVT

Fynd vid Blå hallens takrenovering skvallrar om arkitektens planer

Uppdaterad
Publicerad

Det vita vävtaket i Stadshusets Blå hallen flagnar och riskerar rasa ner. Därför renoveras innertaket nu för första gången sedan 50-talet. Och under arbetets gång gjordes en spännande upptäckt.

77 ton väger det myller av byggnadsställning som nu fyller Blå hallen på bredden och höjden. 22 meter ovanför golvet pågår ett speciellt renoveringsarbete.

Arbetet hann knappt börja innan man gjorde en upptäckt som skvallrade om arkitekt Ragnar Östbergs planer för hallen. Under det vita taket dolde sig en ruta på några kvadratmeter med blågrå färg.

Se när SVT följde med upp till taket i klippet ovan.

Blå hallens tak

Arkitekten Ragnar Östberg hade svårt att bestämma sig angående takets utformning och färg. Från början var tanken att det skulle påminna om en Stockholmshimmel och gå i en blå nyans, precis som salens väggar. Därav hallens namn.

Det fanns också planer på att göra ett tälttak av tyg som skulle gå att höja och sänka. Planerna var långt gångna och över en kilometer tyg köptes in.

Men tälttaket slopades och när Stadshuset invigdes 1923 var taket ofärdigt. Och varken väggar eller tak hade någon blå färg.

Enligt Ann-Charlotte Backlund är det troligt att det vita vävtak vi vant oss vid genom åren bara var tänkt som ett provisorium.

Källa: Ann-Charlotte Backlund, fastighetskontoret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.