anonym kvinna bakifrån och man i skjorta som sitter framför henne

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Maria” vittna om tystnadskulturen på sitt jobb, huvudskyddsombudet på Sveriges Lärare om arbetsmiljön i Botkyrka kommun och hr-direktörens svar. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Fyra av tio anställda upplever en tystnadskultur i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Hela 40 procent av Botkyrkas kommunanställda upplever en ovilja att berätta om något man upplevt i arbetet då de känner sig obekväma med vad konsekvenserna kan bli. En av de som vittnar om en osund arbetsmiljö är ”Maria” som jobbar inom skolmiljön.

– Jag vågade ändå larma till högre chefer när min chef inte fungerade men tyvärr hände ingenting. Annars råder det en utbredd tystnadskultur bland de anställda, säger en kvinna som vi kan kalla Maria.

Enkäten om tystnadskulturen som gjordes förra året, och som SVT Nyheter Stockholm nu tagit del av, visar att Marias uppfattning av arbetsmiljön delas av många av de som svarade:

”Ett flertal personer har haft upplevelser av att problem inte hanteras när anställda försöker lyfta dem, där frågan kring den av flertalet upplevda tystnadskulturen i sig varit något som lyfts, men inte hanterats”.

Nya hr-direktören: ”Vi kan inte tysta medarbetarna”

Det var kommunens interna revisorer som initierade enkäten där 1 600 anställda svarade anonymt. När det visade sig att fyra av tio upplever en tystnadskultur har ytterligare en fördjupad granskning gjorts av en extern revisionsfirma.

– Vi kan inte tysta ner våra medarbetare. Kommunens chefer har ett jätteviktigt ansvar här, säger kommunens nyanställda hr-direktör, Lotta Mannerstråle.

DEN FÖRDJUPADE GRANSKNINGEN

Syfte och frågeställningar:

Den fördjupade granskningens syfte var att konkretisera de indikationer som framkommer i förstudien, för att med mer substans kunna fastställa om en tystnadskultur, främst kopplad till yttre påverkan, förekommer inom Botkyrka kommun.

Granskningens fokus är på följande frågor:

• Finns en ovilja bland anställda att anmäla incidenter de utsatts för, bevittnat eller på annat sätt har kännedom om?

• På vilket sätt, och i vilken utsträckning, upplever de anställda att tystnadskulturen påverkar arbetet?

• Vilka omständigheter gör att vissa anställda uppfattar att det finns en tystnadskultur? T.ex. oro för repressalier, att inte bli trodd eller illa behandlad av sin egen organisation?

I den fördjupade granskningen användes samma definition av tystnadskultur som i förstudien:

Tystnadskultur på en arbetsplats kan vara kopplat till flera faktorer men oftast är det centrerat till en rädsla eller ovilja inför att berätta om något man upplevt som kan uppfattas som obekvämt.

Det kan handla om att anställda inte vågar eller vill uttala sig om sin de utsatts för t ex påtryckningar, hot eller våld i samband med sitt arbete, oegentligheter eller andra brott. Med våld syftar vi i denna enkäten på våld i syfte att påverka beslut och myndighetsutövning.

Med tystnadskultur menas i undersökningen inte exempelvis arbetsplatskonflikter, så som oenigheter eller dispyter mellan chef och anställd.

Källa: PWC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.