Närmare 3,5 meter i takhöjd och ljusinsläpp, det är två faktorer som drar upp priset på lägenheter i centrala Stockholm. En ny undersökning från Svensk Mäklarstatistik visar att fastigheter från 1899 och tidigare generellt ligger 40 procent högre i kvadratmeterpris, än en lika stor lägenhet från 2000-talet.
– Vi väljer ju också bostad med ögat. När du ser ett hus på utsidan så kan du vid första anblick bli avskräckt, men det kanske är jättevacker på insidan, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.
Siffror från 2020 visar att en trerumslägenhet i innerstan som byggdes i slutet av 1900-talet, såldes för drygt sex miljoner kronor. Ville man istället flytta in i en 1920-talslägenhet steg prislappen till närmare 7,8 miljoner kronor, medan sekelskifteslägenheter i snitt gick för 9 miljoner kronor.
Vilka bostäder är det då vi stockholmare helst inte vill ha?
– Jag skulle säga 1960- och 1970-tal. Om man tänker Norrmalm, när Klarakvarteren revs. De är rätt tråkiga i sitt utseende, de har inget speciellt.
Byggnader i klassisk stil – vad tycker du?
Jonas • Det finns vissa politiker i Stockholm som vill att staden ska få drag av Manhattan med skyskrapor, något som skulle förstöra staden fullständigt. I Paris där man kanske har lite mer känsla för kultur och historia än vi har här uppe i den kalla nord, vill man inte förstöra staden med skyskrapor. I stället får man frossa i detta utanför Paris i förorten La Défense.
Lena • Jag föredrar gammal Klassisk stil som harmonierar med omgivningen.
Husen skall inte stå för tätt och det skall finnas grönska i närheten.
Gärna självdrag och naturmaterial i lägenheterna.
Alla lägenheter behöver inte vara
handikappanpassade.
Nuförtiden byggs många fula dystra fyrkantiga lådor. De är kanske fina att bo i men inte att vistas bland.
Linn • Förr var kyrkor så påkostade. Högt i tak, målningar, glas i olika färger.
Man sparade inte på något. Man får en känsla av vördnad av att gå in.
Nu kan det vara en fyrkantig låda där ingen magi hittar in.
Likadant är det med bostäder. Fönster med djupa fönsternischer där allt blir vackert.
De nya med en tunn bräda där man knappt får plats med blommor.