Getterna äter upp din julgran

Uppdaterad
Publicerad

800 ton. Så mycket väger de 200.000 julgranar som stockholmarna väntas kasta ut lagom till tjugondag Knut. Uppemot ett hundratal av granarna hamnar hos djuren i Aspuddsparken.

I Stockholm finns 26 särskilda graninsamlingsplatser, men bara två av dem utanför innerstaden. Men för de som vill göra djuren en tjänst så går det också bra att lämna granen till Aspuddsparken och de 40-tal djuren som lever där.

– Vi räknar med att ta emot mellan 50 och 100 granar i år. Det blir bara fler och fler för varje år, säger Susanne Kenne, parkföreståndare.

Samtliga djur i parken gillar gran, särskilt getterna och fåren.

– De tycker att det är jättegott! Det är det bästa de vet, de ställer sig och skriker när någon kommer och ska lämna sin gran, säger hon. 

Men parken tar bara emot rödgranar, inte idegranar som är giftiga. Skeletten hämtas sedan av Stockholms stad och körs till Högdalen för återvinning.

Framkomligheten prioriteras

Att bara två av 26 graninsamlingsplatser ligger utanför innerstaden kommenterar trafikkontoret till Dagens Nyheter såhär:

– Insamlingsplatserna är en extra­service till stockholmarna och i innerstan finns av utrymmesskäl begränsade möjligheter till återvinningscentraler. Det finns i nuläget inga planerade extra insamlingsplatser utanför staden. Men det kan bli aktuellt att se över det på sikt, om behovet förändras. I innerstaden prioriterar vi framkomligheten, och i ytterstaden finns ofta andra förvaringsmöjligheter och en helt annan typ av trafik, säger Maria Erlandsson, kommunikatör på trafikkontoret till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.