Så många som 550 utsatta människor bodde någon gång förra året på Skarpnäcksgården, även kallat ”Herrgården”, i Skarpnäck.
Efter avslöjandena av SVT Nyheter Stockholm om misären och konkursen på lågtröskelboendet Rysseviken i Haninge förra året, som nu skildrats i Uppdrag gransknings program ”Lämnade att dö”, fick en del boende flytta till Skarpnäcksgården.
Boendet drivs av företaget Nytida och anlitas av Stockholms stad. Även andra kommuner placerar människor med missbruk och psykisk sjukdom där.
Saknar vård och behandling: ”psykotiska” berättar grannar
Uppdrag granskning har mött och talat med boende som inte har några andra vårdinsatser trots psykisk sjukdom.
– Det här är ju förvaring som av sämre kreatur, säger Lasse Brodén som själv också mött en del av människorna från boendet under tiden han arbetade som sjuksköterska. Han säger att psykotiska personer rör sig i bostadsområdet.
Lasse Brodén och andra i bostadsområdet intill Skarpnäcksgården lever med att påtända och förvirrade personer försöker ta sig in i deras hus. Droger och kanyler lämnas på platser i trädgårdar och soprum.
Polisutryckningar på grund av psykisk ohälsa
Mellan 7 februari och 15 november förra året larmades om 53 misstänkta brott i området kopplade till Skarpnäcksgården, uppger Nytida för Uppdrag granskning.
I polisens händelserapportering från 2023 och januari-mars 2024 kan SVT Nyheter Stockholm se larm från adressen, där även ett SHIS-boende finns som drivs av Stockholm stad för utsatta personer. Där framgår larm om en våldtäkt, två bränder, tre hjärtstopp, 40 fall av misshandel, 40 olaga hot eller ofredande, 4 rån och 13 självmordsärenden. Utöver det finns många larm som fått rubriken ”bråk” ”psykisk ohälsa” och polishandräckning.
Ansvariga i Stockholm har inte velat medverka i intervju
Företaget skriver till SVT att man har månatliga avstämningar med polisen om rapporterade misstänkta brott för Skarpnäcksgården och området runt boendet.
Medarbetarna jobbar hårt med att ”skapa en så trygg miljö som möjligt utifrån förutsättningarna” skriver presschef Max Törnqvist.
Socialförvaltningen i Stockholm har hittills inte velat medverka i intervju i SVT och socialborgarrådet har också tackat nej till intervju.