Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tommy Wirestam hörde flera skott och såg delar av händelseförloppet från sitt fönster i lägenheten på Södermalm – hör honom om dödsskjutningen: ”Samlades en grupp som började ge hjärtmassage” Foto: Kovan Alshawish/SVT

Grannen om mordet på Södermalm: ”Folk samlades och gav hjärtmassage”

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern sköts under måndagskvällen till döds på Södermalm. Flera personer bevittnade delar av händelseförloppet. En av dem var Tommy Wirestam, som bor precis vid platsen.

– Jag hörde skotten och gick till fönstret. Då såg jag att det låg en man på gatan och någon som sprang därifrån, säger han till SVT.

Mannen i 40-årsåldern sköts på en gata nära tunnelbanestationen Skanstull på Södermalm i Stockholm.

Några hundra meter från platsen ligger Internationella Engelska Gymnasiet. Under måndagskvällen fick eleverna mejl från rektorn som informerade om händelsen.

Under tisdagen beskriver några elever på skolan för SVT hur det är ”dagens snackis” på skolan.

– Men jag tror att folk har vant sig vid sådana här händelser, det är sorgligt att det blivit en vardag, säger eleven Katrina, som går i årskurs tre på gymnasiet.

Flera personer som bor vid dödsskjutningen berättar för SVT hur det snabbt efter skotten samlades mycket folk som försökte rädda offrets liv.

– Jag bor 50 meter ifrån och sprang ner med filt och förbands-kit. Det var så fint att se att det var så många människor som redan var där och gjorde livräddande insats, sa en närboende till SVT under måndagskvällen.

Flera frihetsberövade misstänkta för inblandning

Den mördade mannen ska enligt uppgifter till SVT haft gängkopplingar, på senaste tiden till det kriminella Foxtrotnätverket.

Han var inte skriven på någon adress i området där han sköts ihjäl men polisen utgår i nuläget från att han var måltavlan och att det inte rör sig om en felskjutning.

Under tisdagen meddelade åklagare och polis att flera personer är frihetsberövade kopplat till dödsskjutningen, men inte på vilka misstankar. Handlingar från Stockholms tingsrätt från tisdagen visar att det finns åtminstone fem personer frihetsberövade misstänkta för inblandning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.