Hör boende i området om vad Järvaveckan betyder för dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Järvaveckan startade som en filmfestival och har sen dess utvecklats till en viktig mötesplats för många. Hör boende i området om vad Järvaveckan betyder för dem. Foto: TT

Guide och program: Allt du behöver veta om Järvaveckan 2024

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen drar politikerveckan i Järva igång på Spånga IP. Men vilka politiker och partier kommer och vilka dagar hålls tal? Varför deltar inte Sverigedemokraterna? Och vem startade egentligen Järvaveckan? Få svar på allt i vår guide.

Vad är Järvaveckan?

Syftet med Järvaveckan beskrivs av arrangörerna vara att minska avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter, civilsamhället och företagsledare.

Genom att bjuda in partiledare från alla riksdagspartier och samhällsaktörer från olika branscher, vill de öka förutsättningarna för alla medborgare att engagera sig politiskt.

Vem startade Järvaveckan?

Politikerveckan på Spånga IP gick av stapeln första gången 2016 och är ett initiativ av Ahmed Abdirahman genom den ideella föreningen, och senare stiftelsen, The Global Village – som Ahmed Abdirahman också grundat. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden.

När och var pågår Järvaveckan 2024?

Politikerveckan i Järva pågår från 29 maj till och med 1 juni, klockan 12.00-19.00 varje dag, på Spånga IP i nordvästra Stockholm.

Järvaveckans hemsida hittar du det fullständiga programmet.

Vilka partiledare och politiker pratar och när?

Onsdag 29 maj

14.30-15.00 Johan Pehrson (L)

18.30-19.00 Amanda Lind (MP)

Torsdag 30 maj

18.30-19.00 Muharrem Demirok (C)

Fredag 31 maj

14.30-15.00 Jakob Forssmed (KD)

18.30-19.00 Nooshi Dadgostar (V)

Lördag 1 juni

14.30-15.00 Magdalena Andersson (S)

15.15-15.45 Elisabeth Svantesson (M)

Varför deltar inte Sverigedemokraterna?

Sverigedemokraterna har valt att inte hålla något partiledartal.

”I år har vi valt att göra andra prioriteringar. Bland annat pågår vår kampanj för fullt, med allt vad det innebär – från turnéer på olika platser i landet, till träffar med media och väljare.” skriver pressavdelningen i ett mejl till SVT.

Däremot kommer de att medverka i vissa debatter och panelsamtal.

Var är Ulf Kristersson och Ebba Busch?

Även om det står ”partiledartal” i programmet så har vissa partier valt att skicka fram andra representanter.

På frågan varför Moderaternas partiledare inte håller tal svarar de:

”Tal hålls inte alltid av partiledaren. Ulf Kristersson har talat flera gånger tidigare. Förra året höll Gunnar Strömmer ett mycket uppskattat tal och i år kommer Elisabeth Svantesson, vår finansminister och 1:a vice ordförande i partistyrelsen, att hålla Moderaternas tal.”

Och så här svarar Kristdemokraterna om varför Jakob Forssmed talar istället för Ebba Busch, precis som i fjol:

”Det är valrörelse och ett späckat schema för våra företrädare. Med anledning av det och sett till hans roll som minister lämpar det sig bra att vår vice partiordförande Jakob Forssmed även i år kommer att tala på Järvaveckan.”

SVT på Järvaveckan

SVT Forum direktsänder de partiledartal som är inom sändningstid. Övriga repriseras dagen efter, förutom Vänsterpartiets och Socialdemokraternas tal som sänds 3 juni. Även ett antal seminarier kommer att sändas. Här hittar du Forums tablå.

Du kan också träffa SVT på Järvaveckan, i vårt tält, den 31 maj och 1 juni. Där kommer det bland annat att finnas representanter från vår redaktion i Rinkeby, Lilla Aktuellt och programmet ”IFS– invandrare för svenskar”.

På Järvaveckans första dag hade SVT Nyheter Stockholm en specialsändning från Spånga IP. Den kan du se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet