Gynstol i mottagningsrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör S om varför gynekologin görs om i Region Stockholm – och KD:s kritik. Foto: Pontus Lundahl/TT

Gynvården i Region Stockholm görs om – viss kirurgi flyttas till sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Ökad säkerhet för vårdpatienter och gynekologiska mottagningar utspridda över hela länet står i fokus när styret i Region Stockholm nu omorganiserar den specialiserade gynekologin. Men oppositionen höjer ett varningens finger.

– Det här är ett hot mot patienterna. Köerna riskerar att växa och kvinnor får inte hjälp, säger oppositionsregionrådet Désirée Pethrus (KD).

Styret i Region Stockholm har tagit fram en omställningsplan för hur vårdvalen i länet ska omorganiseras. 13 av 40 vårdval görs om. En stor del av den offentligt finansierade vården sköts idag av privata vårdföretag. Vårdvalet innebär att patienter själva har rätten att välja vilken vårdgivare de vill vända sig till, både privata och offentliga.

Specialiserad gynekologi är näst på tur. I det nya vårdvalet höjs bland annat kravet på läkarbemanning, avancerad gynekologisk kirurgi flyttas till akutsjukhusen och läkare inom vårdvalet ska bemanna jourerna på sjukhusens gyn- och förlossningskliniker.

– Vi sätter in åtgärder för att förbättra patientsäkerheten, åtgärder för ökad tillgänglighet och åtgärder för att se till så att våra skattemedel inte går till välfärdsbrottslighet, säger Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Ökad tillgänglighet

Tillgängligheten till gynekologin ska öka genom att offentligt drivna gynmottagningar ska öppna utanför tullarna.

– Det här är för att få bukt på den orättvisa som har varit i så många år, att gynmottagning efter gynmottagning har lagts ner runt om i länet för att koncentreras till Stockholms innerstad.

KD: ”Liknar en nedläggningsplan”

Oppositionen menar att omställningen av gynekologin kan leda till längre köer och att det kommer att bli svårare för kvinnor att få hjälp.

– Tyvärr är det så att man drar ner istället för att utveckla den här vården. Vi tycker att den här omställningsplanen är mer och mer att likna vid en nedläggningsplan, säger oppositionsregionrådet Désirée Pethrus (KD).

Hon ställer sig även kritisk till att ersättningen som vårdgivarna får inte höjs.

– De kraven som ställs nu från styret är att de ska göra mer, utan att få en höjd ersättning. Det är inte rimligt.

Region Stockholms omställning av vårdvalen

Här är vårdvalen som får ändrade avtalsformer:

  • Geriatrik
  • Specialiserad hudsjukvård
  • Specialiserad allergologi
  • Specialiserad neurologi

Här är vårdvalen som föreslås revideras:

  • Specialiserad ögonsjukvård
  • Ortopedi och handkirurgi
  • Specialiserad gynekologi

Övriga förändringar:

  • Avancerad sjukvård i hemmet, ASiH, och Läkarinsatser på särskilda boenden ses över inom ramen för en bredare utredning kring ett samlat uppdrag för vård i hemmet.
  • Primärvårdsrehabilitering utreds för att bedöma förutsättningarna för att upphandla enligt Lagen om offentlig upphandling och verksamhet i den egenägda vården. Utredningen föreslås även inkludera översyn av gränsdragning gentemot vårdval specialiserad fysioterapi, för att säkerställa en samlad bild av rehabiliteringsinsatser.
  • Intensivträning för rörelsehindrade föreslås avvecklas.
  • Barn- och ungdomsmedicinsk öppenvård föreslås få en ny avtalsform.
  • Förlossning utreds samlat gällande kvinnosjukvård.
  • Barnmorskemottagning utreds samlat gällande kvinnosjukvård.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.