• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT träffade Alis syster inför domen i hovrätten. – De behandlade honom omänskligt. Foto: Privat

Häktade Ali, 23, dog av uttorkning: ”De behandlade honom omänskligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ali, 23, dog av uttorkning efter drygt två veckor på häktet i Sollentuna. Häkteschefen friades från ansvar i tingsrätten – på onsdagen föll hovrättsdomen och chefen döms till dagsböter för tjänstefel men frias för vållande till annans död.

– Det har varit en mardröm som vi har fått leva i. Det gör ont att veta att han låg där på ett kallt golv i sin cell och har dött av törst. Det är surrealistiskt, säger Alis syster.

Tre år har gått sedan hennes bror dog under färden till akuten. Dödsorsaken skulle fastställas till uttorkning.

Ali häktades misstänkt för rån i april 2017. Under tiden i häktet var han starkt påverkad av psykisk sjukdom. Han matvägrade och slängde mat och dryck omkring sig. Vattnet i hans cell stängdes även av eftersom han lät det svämma över. Efter drygt två veckor på häktet i Sollentuna var han död.

Chefen friades i tingsrätten

Häkteschefen åtalades för vållande till annans död och tjänstefel eftersom åklagaren menade att han borde ha reagerat och sett till att 23-åringen fick nödvändig vård. Men Attunda tingsrätt friade chefen på båda punkterna.

”Annat är inte utrett än att (häkteschefen) kunde utgå från att (Alis) hälsa inte var i fara och att han fick i sig föda och vätska”, står det bland annat i domen.

Åklagaren: ”Borde ha fått vård”

Tingsrättens dom överklagades och på onsdagen kommer Svea hovrätts dom.

– Han borde ha fått vård, någonting borde ha skett. Från anställdas sida fanns en frustration då de menar att chefen visste om det men inte gjorde något, säger åklagaren Fredrik Ingblad.

Advokaten tror inte på fällande dom

Häkteschefens försvarare Fredrik Zettergren tror inte att hovrätten kommer att ändra den tidigare domen.

– Det är en tragisk händelse för alla inblandade. Men vi har en tingsrättsdom i ryggen som är välmotiverad, de har gått till botten med det. Hovrätten har i allt väsentligt bedömt exakt samma material, säger han.

Händelseförloppet – från häktad till död

18 april 2017:  Ali grips misstänkt för rån. Alis mamma förklarar för personalen att han måste få sina mediciner.

20 april: Ali häktas och sjukvårdspersonal på häktet i Sollentuna genomför en hälsokontroll av Ali. Inget säkert suicidalt eller psykotiskt framkommer.

21 april: Ali flyttas till avskildshetsavdelning efter att ha agerat mycket labilt. Vattnet stängs av i Alis cell eftersom han hällt ut vatten på golvet. Bestick tas även bort.

27 april: Ali agerar labilt och svarar inte på tilltal.

30 april: Ali uppvisar ett aggressivt beteende och vägrar äta.

4 maj: Ali avstår återigen att äta. Försöker orsaka en översvämning då vattnet slagits på tillfälligt. Vattnet stäng av igen.

5 maj: Vattnet i Alis cell slås på för att spola toaletten. Cellen översvämmas och vattnet stängs av. Ali svamlar, sparkar och slår mot personalen.

8 maj: Sjuksköterska bedömer att Ali bör flyttas för vård på sjukhus. Sjuksköterskan anser dock att remiss kan skrivas först dagen efter. 

9 maj: Ali är i så dåligt skicka att han måste flyttas till sjukhus. På psykiatriska akuten vid St Görans sjukhus har personalen svårt att hitta Alis puls. Ali måste åter igen förflyttas. På Karolinska sjukhuset så pågår upplivningsförsök under en längre tid. Klockan 18:33 dödförklaras Ali.

Källa: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.