Hanna Lindmark: en tidig entrepenör

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kvinnor i Stockholm har varit elever hos Hanna Lindmark, en av Sveriges första kvinnliga storföretagare, som gjorde sig en förmögenhet på sina hushållsskolor.

Hennes livsverk skildras i en ny bok som också avslöjar vad som hände sedan – svek och bedrägerier som tystats ner i decennier.

Hushållsskolor för skötsamma kristna unga flickor – det byggde en företagsam och viljestark kvinna sitt framgångsrika livsverk på.

Hanna Lindmark, född i en fattig familj i Ångermanland 1860, utan utbildning men väldigt bra på att laga mat.

Blev ett begrepp

Hon startade hushållsskolan Margareta och kom till Stockholm där den första Margaretaskolan öppnades 1912 i ett hus på Drottninggatan som inte längre finns kvar.

Hushållsskolan Margareta blev ett begrepp, inte bara i Stockholm. Ewonne Winblad berättar Margaretaskolans historia i en ny bok, hur kombinationen utbildning med matservering och festvåning, och butiker för färdiglagad mat gjorde Hanna Lindmark mycket rik.

80 år gammal startade hon sin sista Margaretaskola på Adolf Fredriks kyrkogata i Stockholm. Året därpå dog hon, 1941, och testamenterade sitt livsverk till missionen.

Försvann i tysthet

-Eftersom hon inte kunde bli missionär ville hon absolut skänka hela sitt livsverk till missionen, berättar Ewonne Winblad. På så sätt skulle hennes livsverk komma till guds ära.

Där Citykyrkan idag renoverar sitt konditori finns spår av Hanna Lindmarks sista festvåning. Men varför försvann Margaretaskolorna i tysthet?

Ewonne Winblad sökte förklaringen, och fann i ett bortglömt kassaskåp dokument som avslöjade girighet, maktmissbruk, inkompetens och förskingring, som missionssällskapen hade hållit hemligt.

Kunde blivit McDonalds konkurrent?

-Man höll tyst för att rädda kyrkan och missionen. Och de anställda ville inte heller att det skulle komma ut, då de trodde att det skulle fläcka ned hennes namn. Därför har förskingringen av hennes tillgångar kunnat hållas hemlig. Det handlar om stora pengar, vi talar om miljoner, säger Ewonne Winblad.

Om missionssällskapen hade sålt Margaretaskolorna till föreståndarinnorna, som Hanna Lindmark tänkt sig, hur kunde historien ha slutat då?

-Om man hade litat på de som utbildats så kanske skolan funnits kvar än i dag, och varit McDonalds främsta konkurrent, vad vet jag? säger Ewonne Winblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.