Botkyrka
När rösterna var räknade stod det klart att det tidigare styret – Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet – tappat två mandat och därmed förlorat sin majoritet från mandatperioden innan.
Partierna fortsätter i ett minoritetsstyre, vilket de kallar mittensamarbetet.
Danderyd
I Danderyd gick Moderaterna fram fem och en halv procentenheter jämfört med valet 2018 och fortsätter styra kommunen de kommande fyra åren tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna. Tillsammans får partierna 29 av kommunfullmäktiges 51 mandat och kan styra i majoritet.
Ekerö
Mandatperioden 2018-2022 har Moderaterna styrt med C och KD och den här vändan blir det samma uppställning med skillnaden att även L får vara med och bestämma.
Det nya styret går under namnet Mälaröalliansen och blev klart 31 oktober.
Haninge
Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna offentliggjorde så sent som den 22 november att de bildat en gemensam koalition.
”Haningealliansen bildar ett minoritetsstyre men har en majoritet av kommunfullmäktiges partier bakom sig genom stöd av oppositionspartiet Sverigedemokraterna”, skriver de i ett pressmeddelande.
Huddinge
En minoritetskoalition bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Huddingepartiet styr kommunen fram till 2026.
Tillsammans fick koalitionen omkring 41,5 procent av Huddingebornas röster. Koalitionen har därför en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet och tillsammans utgör de fyra partierna och Vänsterpartiet en majoritet.
Järfälla
Järfälla kommer att styras av en minoritet bestående av Socialdemokraterna och Centerpartiet som kommer att samarbeta med Vänsterpartiet.
– Järfälla ska vara en kommun som präglas av grön tillväxt, trygghet, jämlikhet och gemenskap. Vi vill se en samhällsoffensiv för tryggheten och i det ska vi särskilt prioritera skolan, att bryta segregation och knäcka gängen, sa Eva Ullberg (S) efter att ha blivit vald till kommunstyrelsens ordförande.
Lidingö
Moderaterna och Lidingöpartiet har sparkat ut sina tidigare samarbetspartier. De tidigare samarbetspartierna Liberalerna och Kristdemokraterna tappar därmed sina platser i styret. Istället har Sverigedemokraterna bjudits in för att bedriva sin politik i kommunen som stödparti till M och LP.
Nacka
De borgerliga partierna kom överens med Miljöpartiet om en ”begränsad samverkan” för att styra Nacka den kommande mandatperioden.
Syftet med denna begränsade samverkan är att förstärka miljö- och klimatarbetet och att skapa en grund för ett stabilt styre i kommunen, skrev partierna i ett pressmeddelande. Det läggs däremot ingen gemensam budget.
Norrtälje
Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Så ser Norrtäljes nya styre ut som ska väljas på kommunfullmäktigemötet måndagen den 24 oktober. Därmed kommer SD vara med och styra i kommunen för första gången.
– Det har faktiskt varit förvånansvärt enkelt. Vi har en bra gemensam grundsyn på mycket, vilket gjorde det hela lättare, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande, enligt Norrtelje tidning.
Nykvarn
Nykvarns kommun har fått en ny politisk majoritet. Den kommande mandatperioden ska styras av Socialdemokraterna tillsammans med Nykvarnspartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet.
Nynäshamn
Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet – under namnet Allians för Nynäshamn – fortsätter styra Nynäshamn. Detta blir möjligt genom en budgetöverenskommelse med Sverigedemokraterna. Enligt ett pressmeddelande kommer Alliansen att styra kommunen i minoritet och söka stöd i sakfrågor från alla partier i kommunfullmäktige.
Salem
Allianspartierna – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – fortsätter att styra kommunen.
Sigtuna
Den tidigare kommunledningen med M, KD, L, C och SfS (Samling för Sigtuna) har kommit överens om att fortsätta styra kommunen i minoritet. För att få igenom sin politik kommer de vara beroende av stöd från SD, eller att SD åtminstone inte röstar med oppositionen från vänster. Olov Holst (M) fortsätter som kommunstyrelsens ordförande medan Marie Axelsson (S) blir oppositionsråd.
Sollentuna
De borgerliga partierna i Sollentuna fortsätter styra kommunen trots att Socialdemokraternas andel av rösterna i kommunen ökade med drygt sju procentenheter. Sollentunapartiet klarade inte spärren till kommunfullmäktige utan får lämna.
Solna
Efter 24 år av moderatlett styre tar nu en ny koalition över makten i Solna: Socialdemokraterna, som gick fram med mer än nio procentenheter i valet, kommer att styra tillsammans med V, MP och C.
Moderaternas Pehr Granfalk meddelade strax efter valet att han avgår som Solnamoderaternas ledare.
Stockholm
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tagit över styret av Stockholms stad.
Sundbyberg
Sundbyberg styrs nu genom ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet, vilket innebär ett kliv åt vänster för kommunen.
Tillsammans får den nya koalitionen 34 av 61 mandat i kommunfullmäktige. Sundbyberg har senaste åren gjort sig känt för att vara ganska stökigt i politiken med politiker och partier som byter sida.
Södertälje
Det mesta tydde på att Socialdemokraterna skulle förlora makten i Södertälje när tre borgerliga partier tycktes ha fått ihop mandat till ett nytt styre – men med stor dramatik inträffade det oväntade när det nya styret stoppades efter att två KD-ledamöter bröt den lokala partilinjen.
Socialdemokraterna gav sedan besked om att de skulle sitta kvar, tillsammans med Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och de två kristdemokrater som bytt sida.
Men plötsligt, i slutet av november, presenterades nu ett nytt politiskt styre i Södertälje – den här gången ett blocköverskridande. Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet kom överens om att styra kommunen de kommande fyra åren.
Tyresö
Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna såg ut att ha tagit över styret i Tyresö. Tanken var ett minoritetsstyre som skulle få stöd av Sverigedemokraterna. Men när det nya styret skulle klubbas i kommunfullmäktige valde en C-ledamot att rösta mot överenskommelsen, vilket ledde till att Socialdemokraterna fortsatt behåller posten som kommunstyrelsens ordförande.
Täby
Täby är Moderaternas starkaste fäste i Stockholms län – i kommunen fick partiet 39,5 procent av rösterna i valet. Den senaste mandatperioden har Moderaterna styrt tillsammans med KD, L och C och det blir samma koalition som styr även de kommande fyra åren.
Upplands-Bro
Det blev inget maktskifte i Upplands-Bros kommun, utan alliansen bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet fortsätter att styra, liksom de gjorde förra mandatperioden.
Upplands Väsby
SD och S gick fram, men mest ökade lokalpartiet Väsbys bästa. Kommande mandatperiod blir det ett styre bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Väsbys bästa – ett styre som stöds av Vänsterpartiet efter överenskommelse med Socialdemokraterna.
Vallentuna
Alliansstyret fortsätter. Klart är dock att Moderaterna kommer få ett nytt toppnamn då kommunstyrelsens tidigare ordförande Parisa Liljestrand (M) blivit kulturminister i den nya regeringen.
Vaxholm
Vaxholm var den kommun i länet som tog längst tid på sig att forma ett nytt styre efter valet 2018 och det kan bli likadant i år. Har styrts av minoriteten S, C och L. Hade kommunfullmäktigemöte den 14 november då nya styret skulle vara på plats, men så blev det inte. Nästa kommunfullmäktige hålls 12 december.
Värmdö
Värmdösamarbetet kallar Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna i Värmdö kommun sitt nya minoritetsstyre. De tog över efter förra styret som bestod av de borgerliga partierna tillsammans med MP.
S, MP, C och L har ingått en överenskommelse om så kallad valteknisk samverkan med ytterligare två partier, Vänsterpartiet och det nya Skärgårdspartiet.
Österåker
Fortsatt borgerligt styre i kommunen, det vill säga Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna fortsätter styra under namnet Majoriteten i Österåker. Tillsammans har de fyra partierna 27 av 51 mandat i kommunfullmäktige.