Arkeologen Anna Svensk gräver fram resterna av en boplats från jägarstenåldern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här har de kanske grillat sälbarbecue”. Se Anna Svensk och de andra arkeologerna visa upp boplatsen utanför Vallentuna – som för 8 000 år sedan var en kobbe 10 mil ut i havet. Foto: Tomas Blideman/SVT

Hit åkte stockholmarna för att grilla säl – boplats som låg 10 mil ut i havet har upptäckts

Publicerad

Vid en stenkross utanför Vallentuna har arkeologerna hittat en boplats från jägarstenåldern. Under det tunna jordlagret finns rester av tältplatser, knivar och stenskrapor.

– Vi tror att det är en boplats för fiske och säljakt. Vi har hittat stora mängder kvarts, som är det stenmaterial man främst tillverkade sina redskap och verktyg av, säger arkeologen Andreas Forsgren.

Under jägarstenåldern, för ca 8 500 år sedan, låg större delen av Uppland under vatten, och boplatsen utanför Vallentuna var bara några kobbar och skär ute i havet.

– Vi tror att människorna paddlade hit i kanoter tillverkade av antingen urholkade stockar eller träramar med uppspända sälskinn. Området låg ute i havet med över 10 mil till fastlandet, säger arkeologen Andreas Forsgren från Stiftelsen Kulturmiljövård.

Arkeologerna tror att stora delar av Uppland låg under vatten under jägarstenåldern för 8 000–8 500 år sedan. Boplatsen utanför Vallentuna bestod av några små öar ute i havet 10 mil från fastlandet. Foto: SVT

En av Upplands äldsta boplatser

Boplatsen är en av östra Upplands äldsta stenåldersboplatser och tros vara 8 000–8 500 år gammal. Arkeologerna har hittat cirklar som röjts från stenar och som förmodligen är tältplatser där tält eller hyddor av sälskinn spänts upp.

– När vi gräver försöker vi förstå hur människorna levde på platsen och vad de var ute efter. Det är klart man undrar om de satt här med varsin bit grillat sälkött och berättade historier, säger arkeologen Andreas Forsgren.

”Som att åka tidsmaskin”

I området kring Uppland finns ingen flinta, utan det stenmaterial som användes för att tillverka verktyg var bland annat kvarts. Arkeologerna har grävt fram flera knivar och skrapor men också stora mängder flisor från kvarts som tyder på att människorna tillverkade sin verktyg på platsen.

– Det här är min första utgrävning. Det är coolt! Det är lite som att åka tidsmaskin när man hittar något som är över 8 000 år gammalt, säger Anna Svensk, arkeolog från Stiftelsen Kulturmiljövård.

Se hur föremålen som använts av människor för 8000 år sedan grävs fram i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.