Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Laserpekaren skapar en ljuspunkt på marken som skrämmer iväg kanadagässen. Foto: Tomas Blidema/SVT

Här jagas kanadagässen med grön laser

Uppdaterad
Publicerad

För att få bukt på problemet med bajsande kanadagäss har Norrtälje som första kommun i Sverige köpt in en grön laser som ska skrämma iväg fåglarna.

– Vi har haft otroligt stora problem med de här gässen under lång tid. Det händer att vi måste stänga av bad, säger Nicklas Salmin (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Kanadagäss som betar och bajsar på gräsmattorna vid badstränder är ett stort problem under sommaren. Bajset är inte bara otrevligt att trampa i, utan sprider bakterier och påverkar vattenkvaliteten.

Kostnaden för att skrämma bort kanadagässen med laser är 50 000 kronor. En liten summa tycker kultur- och fritidsnämndens ordförande Nicklas Salmin.

– Varje år lägger vi en miljon kronor på att skicka ut ett team som rensar kommunens badstränder från fågelbajs. Den här åtgärden kommer att spara pengar, säger han.

Uppfattar lasern som ett hot

Grön laser används redan av lantbrukare och vid flygplatser där fåglarna riskerar att ställa till med skada. Fåglarna uppfattar det gröna ljuset som ett hot och väljer istället en annan plats där de får vara ostörda.

Norrtälje blir landets första kommun som använder laserpekare för att få bort kanadagässen från badplatserna.

– Vi behöver vara kreativa, säger Nicklas Salmin.

Starta videon för att se hur laserpekaren fungerar.

Fakta: Kanadagäss

Kanadagåsen blev inplanterad i Sverige under 1930-talet. Sedan dess har kanadagässen ökat markant i Sverige och Europa. De övervintrar i södra Sverige, framförallt längs kusterna. Under januariinventeringen 2015–2017 räknades cirka 50 000 kanadagäss.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.