tvådelad bild med blond pojke till vänster och  astronaut till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Loui Karlsson berätta vad han lärt sig och vad Tekniska museet hoppas barnen tar med sig från besöket. Foto: SVT

Här ringer elever i Stockholm till Marcus Wandt i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Skolelever från olika delar av landet samlandes på måndagen på Tekniska museet i Stockholm för att ringa till rymden. På andra änden fanns svenska astronauten Marcus Wandt som svarade på elevernas frågor.

Det var med stor förväntan när skolelever från Dalarnas, Hallands, Skåne, Stockholms, Södermanlands, Västra Götalands och Örebro län.

Det är ett samarbete mellan Tekniska museet, Esero Sverige, KTH och Wisdome-arenor som gett eleverna möjlighet att videosamtal upp med Marcus Wandt som befinner sig på den internationella rymdstationen ISS.

– Det var roligt, säger åttaåriga Alicia Malmström Finnman som var en av de skolelever som fick prata med Marcus Wandt.

Elever fick astronautträning

Skoleleverna fick på Tekniska museet också förkovra sig i olika astronautliknande aktiviteter. Bland annat testa att docka med rymdstationen ISS, träning i tyngdlöshet och äta rymdmat i form av insekter och larver.

– Det här är min största fobi, men det var inte så äckligt, säger Siri Rågvald som testade att äta en larv.

Rymddag ska öka teknikintresset

Syftet med en rymddag på Tekniska museet är, förutom ett spännande samtal till rymdstationen, att låta skolelever upptäcka naturvetenskap, innovation och problemlösning.

– Vi ser ett behov idag att barn och unga väljer tekniska utbildningar och den här dagen kan inspirera unga att göra det, säger Mariana Back, projektledare för Esero Sverige på Tekniska museet.

I klippet: Se när eleverna får testa att äta larver

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.