Den panikslagna älgen hade fastnat i en gunga och kunde inte komma loss. Foto: Leif Gisslén.

Älg i trassel – räddas av modige Leif

Uppdaterad
Publicerad

När Leif Gisslén var ute och gick fick han se en älg som trasslat in sig i repen till en gunga. Med hjälp av en grensåg lyckades han till slut få loss älgen.

– Jag tänkte mig för två gånger innan jag gick fram, för de här djuren väger över 200 kilo, säger Leif Gisslén.

Leif Gisslén fick syn på älgen i ett skogsbryn när han var ute och promenerade med sina grannar på Djurö.

– Den betedde sig ovanligt och när vi kom närmare såg vi att det var en älgtjur som fastnat i en gunga. Den var desperat och kastade sig fram och tillbaka för att komma loss, så jag insåg snabbt att jag måste hjälpa den, säger Leif Gisslén.

Han hämtade en såg hos grannen, gömde sig bakom ett träd och började kapa av repen där den panikslagna älgen satt fast med sina horn, något som Östersundsposten var första med att rapportera.

– Jag måste erkänna att jag tänkte mig för både en och två gånger innan jag gick fram. Det kan ju vara farligt att närma sig trängda djur, men eftersom det var en väldigt praktfull älg hade jag liksom inget alternativ, säger han.

Älgen kastade sig mot honom

Medan han sågade pratade han med älgen så att den hölll sig lugn. Men så fort repen gick av, kastade sig älgen mot honom.

– Jag fick en adrenalinchock och hann tänka att ”hoppas jag klarar mig”. De här djuren väger över 200 kilo. Men den försvann in i skogen bakom mig i stället, så det gick ju bra.

Ställ undan gungorna på vintern

Leif Gisslén, som också är jägare, skulle inte tveka att göra om samma räddningsinsats ifall det skulle behövas.

– Så här efteråt känns det bra. Det stärker självkänslan – att jag vågade. Det man kan lära sig av den här historien är att man ska ställa undan gungor och andra föremål som vilda djur kan fastna i när det blir vinter. Många djur svälter ihjäl när de trasslar in sig på det här sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.