Upplands-Bro kommun har inlett en miljöteknisk undersökning för att ta reda på mer om hur giftig den trehundra meter långa bullervallen som kommunen fick gratis är, vilket Mitt i var först att rapportera.
Provtagningarna sker genom att man borrar i marken och samlar jordprov en gång per halvmeter. En GPS noterar borrhålens exakta position. Därefter skickas proverna till laboratorium för analys. Men de måste förvaras rätt. Vissa av proverna är mer känsliga än andra.
I videon ovan kan du se bilder från provtagningen på bullervallen i Upplands-Bro.
Vad är PCB och PFAS?
• PCB är ett samlingsnamn för 209 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen. Ämnena, som är skadliga för både människor och natur, började användas storskaligt i industrin på 1930-talet, bland annat som fogmassa i byggnader, i färger, och i plaster.
• 1978 förbjöds användningen av PCB i nya produkter i Sverige. 1995 skärptes kraven och alla produkter innehållande PCB förbjöds.
• Höga halter av PCB kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet. Ämnena misstänks också försämra immunförsvaret, fortplantningsförmågan, samt orsaka cancer.
• PFAS är ett samlingsnamn för ungefär 5 000 industriellt framställda kemikalier och används i bland annat brandskum och impregneringsmedel. Ämnena är extremt långlivade och vissa är även giftiga.
• De mängder av PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte akuta hälsoproblem, men vissa PFAS-ämnen lagras länge i kroppen. Studier har visat att PFAS-ämnen kan påverka immunförsvaret, födelsevikten, kolesterolhalten i blodet och leverenzymer.